Новини змагань

Тренерський ракурс. Ковалець і Столовицький - найкращі тренери сьомого туру

18:01, 3 вересня 2018

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру змагань ПФЛ сезону 2018/19

Після розгромної поразки від СК «Дніпро-1» лучани мали намір реабілітуватися у домашньому матчі. Однак суперник дуже добре зіграв у першому таймі, а потім проявив вольові якості, повернувши собі втрачену було перевагу під кінець зустрічі. «Волинь» поступилася киянам – 2:4.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Оболоні-Бровар» Сергій Ковалець. Його підопічні переграли недавнього лідера, «Волинь», здобувши дуже важливу перемогу в 7-му турі Першої ліги.
1. Номінальний результат команди – 5         
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Минулого сезону навіть за менших турнірних амбіцій та без нинішніх лідерів волиняни двічі обіграли «Оболонь-Бровар» – вдома й на виїзді. До того ж, мотивація лучан була величезною – і бажання реабілітуватися за розгромну поразку від конкурентів, і бажання порадувати своїх фанів перед Днем міста. Словом, переграти такого суперника на його полі – серйозне досягнення оболонців.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У гостей не потрапили в заявку на гру кілька гравців, серед яких – травмований у контрольному матчі з молодіжною збірною України Олексій Клак. Однак у господарів були свої втрати, причому, Сухомлинов, Бруно та ще деякі футболісти взагалі не потрапили в заявку, а дехто з тих, хто щойно відновився, зміг вийти лише на заміну (як Яковлєв та Болденков).
3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Можна констатувати, що в кадровому плані оболонці досягли стабільності – жодних змін у старті порівняно з попереднім туром не було, цього й не вимагалося. Результат є, переможний склад не змінюють, тож у загальних рисах стартовий склад зберігається від туру до туру, виправдовуючи довіру. До ключових змін останнього часу віднесемо оновлення опорної зони, де поруч із досвідченим Покотилюком все частіше та впевненіше грає Улянченко, а також поступовий вихід на оптимальні кондиції Деребчинського, який стає основним форвардом киян.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
У цьому матчі було чітко видно, як тренерський штаб керує грою. Кияни вдало змінювали фази гри з м’ячем і без м’яча, застосовували високий пресинг, виграли чимало м’ячів на чужій половині поля. Заміни по ходу матчу дещо модифікували первісну схему 4-2-3-1, і вихід відразу кількох молодих, рухливих футболістів допоміг команді гостей повернути в кінцівці свою перевагу.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це четверта поспіль перемога киян. Вони виграли двічі поспіль на виїзді – причому, у Харкові та Луцьку, де стоять досить високі завдання. Нині команда під керівництвом Ковальця входить у трійку найкращих – хоча ще не пройшло й чверті турнірної дистанції, у настільки конкурентному змаганні, як нинішня Перша ліга, це обставина, гідна поваги.
Лауреат 7-го ігрового дня в номінації Тренер туру:
Сергій Ковалець («Оболонь-Бровар»)
Середній бал – 4,6




У звітному турі було чимало принципових протистоянь, одне із них – в Кременчуку, де «Кремінь» приймав «Реал Фарму». Ця гра мала велике значення як для господарів, які мали утримувати перше місце в Групі «Б» Другої ліги, так і для гостей, які в випадку перемоги максимально наближувалися до трійки лідерів. Виграли господарі.

Фото: fckremen.com


Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер «Кременя» Ігор Столовицький. Його підопічні зуміли завдати «Реал-Фармі» розгромної поразки (3:0), утримуючи одноосібне лідерство в своїй групі та будучи найкращими у всій Другій лізі (набрано більше 70% від можливих очок).
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Одеська команда, хоча і є середняком, дуже добре ставить оборону. У попередні роки кременчуцька команда не раз втрачала важливі очки, навіть вилітала із кубка в матчах з «фармацевтами». Тож перемога – досить переконлива за рахунком та грою атакувальної групи – засвідчила хорошу форму кременчужан.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Попри впевнене лідерство, у криворізької команди не все в порядку зі складом. Давно травмовані основні форварди Тимченко та Янаков, які визначали ігрову поставу кременчужан ще в Першій лізі. Набрав лімітні чотири картки Серденюк, який є універсалом, спроможним закрити центр півзахисту та центр оборони. Таким чином, обмежений в ресурсах колектив чудово використав свої можливості й продовжує лідирувати на класі.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
«Кремінь» вдало зберіг спадкоємність та наступництво всього найкращого, що награне попередніми наставниками (тим більше, у штабі залишаються й попередники). Тобто, в основних рисах продовжуються «винаходи» давніших часів – півзахисник Ченбай у центрі захисту, захисник Черній на вістрі атаки. А після виїзної моделі гри (0:0 з «Таврією» здійснені успішні перестановки в групі атаки.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
У кременчуцької команди є кілька дієвих схем гри, нинішня 4-1-4-1 має своє особливості. По-перше, легко перебудовується – при швидких атаках крайні хавбеки грають високо, даючи допомогу висунутому на вістря гравцеві, а в грі без м’яча футболісти легко групуються, насичуючи центр для відбору. По-друге, її межі не є чіткими і статичними – при атаці через фланги до номінально крайніх півзахисників приєднуються атакувальні хавбеки, створюється кількісна більшість в зоні. Таким чином, досягається маневреність та швидкість команди.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
«Кремінь» – одна із всього лише двох команд у всьому чемпіонаті, які до цих пір не програвали у Другій лізі 2018/19. На своєму полі вона взагалі не втрачала очок. При перелічених нами кадрових труднощах цей колектив заслуговує високої оцінки за максимальну реалізацію своїх резервів.
Лауреат 7-го ігрового тижня в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:
Ігор Столовицький («Кремінь»)
Середній бал – 4,8

 

За матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору