Новини змагань

Валяєв і Колчин - найкращі тренери четвертого туру

09:00, 15 серпня 2018

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру змагань ПФЛ сезону 2018/19

Фото: Елісса Вєтрова, metalist1925.com


Минулого сезону вони разом боролися за медалі й синхронно підвищилися в класі, а тепер – претендують на підвищення у класі. Тож матч у Дніпрі був центральним у черговому турі, а також особливо інформативним та впливовим з точки зору поточного турнірного положення.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Металіста 1925» Сергій Валяєв. Його підопічні переграли в гостях непереможний до цього СК «Дніпро-1», відкривши нову сторінку в історії протистоянь двох клубів.

  1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Гучний успіх харків’ян – суперник укомплектований винятково добре, володіє чи не найпотужнішим кадровим потенціалом у Першій лізі, стартував бездоганно із трьох поспіль перемог у дебютному сезоні, до того ж, раніше ніколи «Металіст 1925» не те що не вигравав, а не забивав навіть у гостях у цієї команди.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Гості не могли розраховувати на кількох гравців, серед яких – і колишні лідери півзахисту Ралюченко та Краєв (перший із них в новому сезоні підтримує форму з резервом, інший відданий в оренду за кордон). Однак загалом, за обумовленими винятками, був обраний оптимальний на сьогодні склад.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з виграним матчем проти сумчан, тренерський штаб зважився на кілька перестановок – і вони себе виправдали. В воротах з’явився Каневцев, який щойно повернувся із «Ворскли», праворуч в обороні Жук замінив Ємельянова, в опорній зоні до Калюжного додався досвідчений Климаков (замість більш атакувального Мазуна), на вістрі атаки вийшов екс-дніпрянин Сула. Для підтримання темпу був прибережений Чегурко (рокіровка з Є.Коваленком).

  1. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Харків’яни вибудували гру за схемою 4-2-3-1 (при тому, що мають в арсеналі ще кілька тактичних рішень) з акцентом на потужну опорну зону та подвійний редут (квадрат центрбеки-центрхави). Завдяки цьому, нівелювався потужний атакувальний кулак господарів, нав’язувалася боротьба трійці центральних півзахисників, здатних загострити. По ходу матчу тренерський штаб не відійшов від обраної тактики, постійно підживлюючи групу атаку заради високого пресингу та постійного тиску на суперників, які намагалися відігратися.

  1. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Друга поспіль перемога харків’ян, але загалом їхні успішні серії ще тільки започатковуються. Вони вперше у Першій лізі виграли в гостях, вперше у протистояннях із цим суперником змогли забити більше одного м’яча за гру, вперше забили на «Дніпро-Арені». Ясна річ, ця перемога ще не свідчить, що в сезоні загалом «Металіст 1925» буде успішнішим, однак для складу гравців та тренерського штабу це виняткове досягнення і велика честь.

Лауреат 4-го ігрового дня в номінації Тренер туру:

Сергій Валяєв («Металіст 1925»)

Середній бал – 4,6


Вінницька «Нива» посеред тижня пережила «шокову терапію» – почесний президент клубу оголосив спершу про тренерську відставку, а потім – про зняття клубу із Групи «А» Другої ліги. На щастя, після плідної розмови всередині колективу, команда продовжила виступи – та ще й здобула виїзну перемогу над одним із найскладніших та найпринциповіших суперників.

Тож лауреат у Другій лізі – головний тренер вінницької «Ниви» Денис Колчин. Його підопічні зуміли обіграти в гостях «Полісся», продовівши свій найрезультативніший матч у новому сезоні.

  1. Номінальний результат команди – 5
    (важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Здавна подільсько-поліське дербі є одним із найпринциповіших у масовому футболі України, а тут іще й особливі обставини, які спонукали колектив зібрати всі сили заради перемоги у Новоград-Волинському. Ця перемога особливо важлива для «Ниви».

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
    (травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Не зовсім готовий форвард Коровиков, який міг би зіграти проти колишніх одноклубників. Пройшла вимушена ротація і в центрі оборони, де Найка замінив інший гравець, який повернувся у вінницьку команду, – Андрєєв. До того ж, особливої ретельності та делікатності вимагала від тренерського штабу психологічна робота з колективом.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 4
    (гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Єдиною зміною в стартовому складі після нульової нічиєї стала рокіровка центрбеків, про яку ми вже згадували. Але загалом треба визнати, що тренерський штаб максимально використовує можливості свого складу – чимало гравців із задатками універсалізму, на кожну позицію наповнені змінники.

  1. Тренерська майстерність – 5
    (різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Виїзна схема сприятлива для вінничан, тому що у них задають тон швидкі гравці, які добре використовують простір та дають темп при контратаках. Номінально використовуючи схему 4-2-3-1, «Нива» вчасно і злагоджено переходила від однієї фази гри до іншої – завдяки цьому команда мала можливість великими силами і атакувати, і оборонятися.

  1. Накопичувальний критерій – 4
    (якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Загалом, «Нива» стартувала гірше очікуваного та чергувала різні результати. Однак намітилися дві позитивні тенденції: це другий матч вінничан без поразок і пропущених м’ячів, а також (починаючи з березня місяця) це п’ята перемога «зелено-білих» у шести останніх офіційних виїзних іграх.

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу висловлює свою підтримку Денису Колчину та підтверджує його високу тренерську кваліфікацію, що й довела перемога у складному виїзді.

Лауреат 4-го ігрового тижня в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі: 

Денис Колчин («Нива» В)

Середній бал – 4,6

 

За матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору