Новини змагань

Лавриненко: у новому чемпіонаті буде ще більше видовищних поєдинків

11:00, 21 червня 2018
Головний тренер Інгульця Сергій Лавриненко розповів Sport Arena про новачків, амбіції та гроші

 

Фото: ingulec.com


—  Ми залишилися задоволені минулим сезоном, — сказав Сергій Дмитрович. — Та, проаналізувавши все, зрозуміли, що наприкінці чемпіонату нам дещо не вистачило футболістів для ротації, особливо в групу атаки. Зараз запрошуємо тих футболістів, які змогли б підсилити конкуренцію в нападі.

Сучасний футбол неможливий без якісних атакувальних гравців, які можуть втілити в життя тренерські настанови. Футболісти повинні бути тактично гнучкими, вміти підлаштуватися під різні моделі ведення гри. Намагаємося запросити на перегляд якомога більше різних за стилем гри гравців. Потрібно добре попрацювати зараз у селекційній роботі, щоб виглядати конкурентоспроможними в наступному сезоні.



— Наскільки великі плануються зміни у складі?

— Найголовніше — нам вдалося зберегти всіх основних гравців, на яких будувалася гра команди. Нас покинуло лише три виконавці. Плануємо, що три-чотири футболісти поповнять ряди Інгульця. Намагатимемося надати можливість закріпитися в першій команді нашим молодим хлопцям, адже це дуже важливо. Відомо, що Інгулець-2 розформовано, а всі основні кошти виділятимуть на першу команду. Тому ми запросили найбільш талановитих хлопців, щоб вони проявили себе. Великих змін в складі не планується.

— Які ваші очікування від майбутнього сезону в Першій лізі?

— Вважаю, що в плані конкуренції наступний чемпіонат буде одним із найбільших цікавих і непередбачуваних за всю історію. Такої кількості команд, які в минулому виступали в Прем’єр-Лізі ще не було.

Це Чорноморець, Зірка, Волинь… Всі команди з багаторічними традиціями та численною армією прихильників. Металіст 1925, СК Дніпро-1, Агробізнес — дуже амбітні колективи. Попередній сезон в Першій лізі зацікавив вболівальників своєю інтригою, а в цьому чемпіонаті буде ще більше запеклої боротьби та видовищних поєдинків.

Усі команди більш менш рівні за потенціалом, фінансово стабільні. Починаючи з першого туру, очікуємо на неймовірну боротьбу в кожному матчі. Знаємо, що в майбутньому планується розширення складу учасників в Прем’єр-Лізі, тому мінімум сім-десять команд з Першої ліги ставитимуть перед собою завдання підвищення в класі. У Першій лізі чимало молодих тренерів, які постійно вчаться та вдосконалюються, приносять в наш футбол щось нове. Наприклад, Валяєв (Металіст 1925), Михайленко (СК Дніпро-1), Донець (Агробізнес). Усі ці спеціалісти прогресують разом зі своїми команди. Вболівальників очікує справжнє свято футболу протягом усього сезону.

Фото: ingulec.com


— Наскільки зміниться тактичний арсенал команди, над якими новинками працюєте?

— Суттєво змінювати тактичні схеми не будемо, адже багато з напрацьованого на тренуваннях нам вдавалося втілити в життя під час матчів. Намагатимемося стабілізувати ту гру, яку демонстрували у минулому сезоні. Сподіваємося, що новачки зможуть досить швидко підлаштуватися під нашу модель ведення гри.

— Чого чекати від Інгульця у плані підготовки молодих гравців? Кого можна відзначити із тих, хто стукає в двері першої команди?

— Зараз зарано говорити про конкретні прізвища. Все залежатиме від хлопців. Побачимо, наскільки вони зможуть витримати ті навантаження, які ми запропонуємо в тренувальному процесі на зборах. Ми з президентом клубу завжди наголошуємо, що надаємо можливість кожному футболісту. Головне, хто як скористається своїм шансом. Ніхто не очікує, що молоді хлопці зразу стануть лідерами команди, але вони повинні виходити з лави запасних на 15-20 хвилин і підсилювати гру. Якщо гравці виконуватимуть всі вимоги, то зможуть закріпитися в першій команді.

— У Інгульця досить великий відсоток забитих м’ячів — авторства Акименка та з пенальті. Чи існує залежність від цього гравця і стандартів?

— Ми задоволені, що в Олександра виходить проявити себе в нашій команді. Але я б не сказав, що в нас існує залежність від гри нашого бомбардира. Дуже вдячні Акименку за чудову гру в минулому сезоні, він нам дуже допоміг досягти такого прогресу в результатах. Це справжній професіонал, який живе футболом. Олександр — досвідчений гравець. Працює з максимальною самовіддачею на кожному тренуванні і тим самим мотивує молодих хлопців. Головне, щоб в колективі була здорова конкуренція. У нас нікому просто так не гарантується місце в стартовому складі. Треба працювати і доводити свою конкурентоспроможність. Вибір складу на гру залежить від стану гравців, ротації, тактичної схеми суперника. Нам необхідно 20-22 футболісти для того, щоб створити конкуренцію.

— Хто з гравців не виправдав ваші сподівання, кому треба додати?

— Дійсно, нашу команду покинули декілька гравців. Що стосується Олександра Литвиненка, то він дуже швидко влився в колектив. Це дуже хороший воротар. Олександр прийшов до нас в розпал чемпіонату, саме в той період в Геннадія Ганєва була хороша серія без пропущених м’ячів і він зарекомендував себе як основний голкіпер. Якби Литвиненко зараз залишився, то вони б з Ганєвим були в рівних умовах, адже сезон ще не почався і кожен міг би проявити себе. По ходу чемпіонату змінювати основного воротаря неправильно, адже Геннадій своїми виступами заслужив місце в стартовому складі і він в багатьох матчах нас виручав.

— Чого вас навчив сезон 2017/18, де недобрали очок, а де, навпаки, вдалося додати?

— Вважаю, що цей сезон нам можна завести в актив. Інгулець здійснив крок вперед у своєму розвитку. Ми стали більш досвідченими. Головне, що ми навчилися грати та працювати під тиском відповідальності за результат. Своєю грою заслужили на таке високе місце в турнірній таблиці, протягом всього сезону були конкурентоспроможними. Інгулець весь чемпіонат тримався в першій трійці, лише в останніх турах дещо не вдалося впоратися з психологічним тиском. Вважаю, що в наступному чемпіонаті будемо більш досвідченими та психологічно стійкими.

— Будь-яка команда — це проект, який має план розвитку і реалізації. На якій стадії побудови команди Інгулець? Це розквіт, зеніт — чи лише початок ?

— Інгулець зараз перебуває в стадії стабілізації. Намагаємося стабілізувати ситуацію в клубі. У багатьох організаційних моментах зробили величезний крок вперед, вдосконалюємо свою інфраструктуру. Президент завжди робить все необхідне для команди, зараз плануємо збудувати власний стадіон європейського рівня. Ми повинні бути підготовленими до виступів в Прем’єр-Лізі, щоб гідно представляти рідне Петрове на такому рівні.

Не лише спортивний результат, а й інфраструктура повинна відповідати Прем’єр-Лізі. За цей рік намагатимемося ще більше розвинути свою інфраструктуру. Інгулець завжди одним із перших отримує атестат для участі в Першій лізі, унас не виникає проблем з ліцензуванням ФФУ. Клуб рухається в правильному напрямку.

— Інгулець — клуб, який насправді настільки солідний та обов’язковий в фінансовому плані, як про це говорять?

— Олександр Поворознюк — людина слова. Все що він обіцяє, завжди виконує. У фінансовому плані отримуємо вчасно зарплати, премії, бонуси. В клубу немає заборгованості перед футболістами, тренерським штабом, звичайними працівниками. Головне, що президент завжди обіцяє те, що може виконати. Він ніколи не кидає слів не вітер. Знаємо, що деякі керівники інших команд багато обіцяють, а не виконують свої обіцянки.

— Як із ним працюється, адже зі сторони він справляє враження людини небайдужої і при цьому імпульсивної?

— Олександр Григорович живе футболом 24 години на добу. Якщо команда програє, то він все це дуже болісно сприймає. Напевно, навіть ще більше за нас хвилюється . Футбол — сенс його життя. Головне, що президент завжди адекватно оцінює ситуацію. Якщо команда віддала всі свої сили на футбольному полі, то він не буде когось звинувачувати, а, навпаки, підтримає. Приємно, коли існує таке взаєморозуміння між президентом, тренерським штабом та футболістами.

За матеріалами SportArena



Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору