Новини змагань

Косевич: Перша ліга стає все сильнішою

16:00, 30 травня 2018

Олександр Косевич розповів про минулий сезон у першій лізі, цілі і задачі на наступний сезон

Фото: fc-avangard.com.ua


В інтерв'ю нашому інформпартнеру ua-football.com наставник краматорського "Авангарду" Олександр Косевич підбив підсумки виступу своєї команди в уже минулому сезоні.

- Олександре Олександровичу, перше питання, буде, напевно, стандартним: Що Ви відчували після фінального свистка в матчі проти МФК "Миколаїв"?
- Це справді важко описати словами, адже ми від початку не планували боротися за таке високе місце, здійснювати якихось подвигів. Звичайно, приємно, що наша праця не марна. Вважаю, що Краматорську, який цього року святкує своє 150-річчя, ми від себе змогли зробити подарунок. Напевно, по-іншому і не повинно було бути, адже в місті нашу команду люблять і вболівальники відвідують стадіон.

Перед початком чемпіонату я сказав, що нам для досягнення поставлених цілей, потрібно робити крок за кроком. Я вважаю, що один крок ми вже зробили. За всіма компонентами: з розвитку клубної інфраструктури, за якістю гри першої команди. Тому я не думаю, що ми заслуговували на місця нижче, ніж посіли.

- Коли прийшло усвідомлення того, що "Авангард" за Вашої безпосередньої участі переписав свою клубну історію?
- Напевно, справа навіть не в мені, а в ставленні з боку нашого президента Максима Вікторовича Єфімова, який після того, як до Краматорська повернулося мирне життя, всерйоз вирішив звернути увагу на своє дітище. У підсумку, у нас з'явилися як добротні футболісти, так і грамотний менеджмент на чолі з мудрим директором в особі Андрія Олександровича Безсонного. У підсумку, перша команда не має проблем ні з проживанням, ні з харчуванням, ні з фінансуванням. Останній фактор - дуже важливий, тому що поряд з виплатою зарплат і премій, потрібно ще правильно організувати підготовку команди у виїзних зустрічах, а також, за допомогою навчально-тренувальних зборів, тримати в тонусі при паузах в чемпіонаті. Особливо тут виокремлю момент зі зборами в Туреччині, де у нас була можливість грати і тренуватися в хороших умовах. Саме в цьому і криється секрет тих стабільних результатів, які "Авангард" показував протягом минулого сезону.

Олександр КОСЕВИЧ. Фото: fc-avangard.com.ua


- У минулому сезоні "Авангард" у домашніх стінах завоював 69 відсотків очок. Чи задоволені Ви таким показником?
- Велике прохання було від нашого президента, щоб ми якомога частіше радували уболівальників саме на "Прапорі". Тому ми дуже старалися вдома. Грали з подвійною відповідальністю. Звичайно, не завжди у нас виходило вигравати красиво, але три очки є три очки.

Сьогодні, на мій погляд, Перша ліга стає все сильнішою, а нашій молодій команді часом було дуже важко "розкривати" редути суперників, оскільки не всі команди їхали до Краматорська грати в атакувальний футбол.

А так, звичайно, я задоволений тим, що нам вдома вдалося набрати відразу 36 очок. З іншого боку, це природний процес, якщо ми говоримо про нові виклики. У цьому разі зміна психології у футболіста і філософії клубу в цілому. Коли все робиться для того, щоб радувати рідних уболівальників саме в Краматорську - процес неминучий.

- Що можна сказати про ігри в гостях?
- Звичайно, ми відверто недобрали очок у деяких іграх. Відразу тут варто відзначити суддівську "душевність" у Львові: ту гру з "Рухом" я буду пам'ятати ще довго.

В інших же матчах, зокрема, в Одесі, Черкасах, Сумах і Києві, ми не дорахувалися очок через секундну втрату концентрації. У купі з тактичними помилками можна відзначити також і те, що нам, часом, відверто не щастило: наприклад, у матчах з "Оболонню-Бровар" і ПФК "Суми" ми не дорахувалися очок в моменті, коли наш опонент, крім тих фатальних для нас ударів, більше не мав гольових моментів.

- Найбільш образлива втрата очок для Вас.
- Звичайно, це 90+4 на Оболоні. М'яч, немов божевільний, залетів у наші ворота.

Фото: fc-avangard.com.ua


- Якщо не надто вдаватися у роздуми, згадайте, коли ще Ваша команда так прикро пропускала гол?
- Подібні почуття я переживав, коли був наставником луганської "Зорі". Це сталося в сезоні 2007/08 у матчі 12 туру. Тоді, 6 жовтня, ми вдома приймали київське "Динамо". Справа йшла до кінця поєдинку: табло показувало 90-ю хвилину і рахунок 1:1. Я зробив заміну, думаючи потягнути таким чином час. Однак, за дві хвилини Гіоане забив нам після кутового.

- Найяскравіша подія минулого сезону?
- Напевно, все ж, це домашні поєдинки проти "Арсеналу" і ФК "Полтава". Вважаю, що це були абсолютно рівні ігри з погляду на інтригу. Дуже приємно усвідомлювати, що в тих іграх ми святкували перемоги абсолютно заслужено.

- Згідно з офіційними даними, "Авангард" посів третє місце в графі "домашня відвідуваність".
- Тільки з найпозитивнішого погляду. Ще раз повторюся: дуже радий, що в Краматорську люблять команду, люблять футбол. Звичайно ж, ми і наступного сезону робитимемо все можливе, щоб радувати своїх уболівальників за допомогою перемог.

- Загалом, як оцінюєте минулий сезон для "Авангарду"?
- Я вважаю, що ми провели хороший сезон. Вважаю, що за минулі вісім місяців команда додала в ігровому плані. У нас з'явився свій стиль і він націлений на атакувалні дії. Так, на початку нам було важко замінити того ж Віталіка Єрмакова, але поступово за рахунок вироблення свого стилю, ми змогли зробити так, щоб у наших суперників був акцент саме на середню лінію. У цьому плані можна сказати, що швидкісна молодь припала нам до двору. З іншого боку, звичайно ж, залишає бажати кращого наша реалізація гольових моментів. Саме над цим ми працюватимемо в міжсезоння, також і за допомогою запрошення в команду нових футболістів.

Фото: fc-avangard.com.ua


- Позаминулого сезону, попри всі труднощі, "Авангард" до останнього претендував на підсумкове п'яте місце в турнірній таблиці. Чи можна в цьому плані провести якісь паралелі з минулим сезоном? Чи міг "Авангард" конкурувати з "Колосом"?
- Я думаю, що в Ковалівці відбулася саме "лобова" гра. Але, знову ж, повторюся: у нас не було завдання посісти в турнірній таблиці максимально високе місце. В "Авангарді" з'явилася велика кількість молодих футболістів, які отримали свої шанси зіграти і в основному складі, і виходячи на заміну. Вперше у нас були випадки, коли той чи інший футболіст не потрапляв до числа заявлених на гру.

Вважаю, що та позиція, яку ми обрали з президентом, - правильна. Ми вирішили, що підкорюватимемо висоти поступово, крок за кроком. Кожні півроку - це поліпшення кадрового потенціалу першої команди зокрема, і розвиток клубної інфраструктури загалом. Немає сенсу відразу вливати величезні фінансові кошти в першу команду, якщо у нас ще як слід не працює Академія, немає відповідних Прем'єр-лізі інфраструктурних умов.

У нас на наступний рік вже заплановано будівництво чотирьох полів з натуральним покриттям. На цей момент - це найголовніше питання. Також ми не забуваємо про футболістів і в побутовому плані: поруч з футбольними полями будуватимуться і житлові приміщення, які дозволять нам говорити, що тепер у "Авангарда" є своя повноцінна навчально-тренувальна база.

- Ви ще не обговорювали з керівництвом цілі на наступний сезон?
- Попередня розмова у мене з Максимом Вікторовичем уже відбулася. І ми, знову ж, зійшлися на думці, що цього разу "Авангард" повинен опинитися вище в турнірній таблиці, як мінімум, на одну сходинку. Але тут потрібно буде враховувати рівень майстерності наших футболістів. Намагатимемося запросити до команди саме тих гравців, які допоможуть нам досягти поставленої мети. А це, повірте, у наших реаліях дуже непросте завдання.

 

За матеріалами ua-football.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору