Новини змагань

MATCHDAY! Повторні матчі плей-офф до УПЛ. Зібров - у Чернігові, "Полтаву" подивимося на XSPORT

23:30, 26 травня 2018

У неділю відбудуться матчі-відповіді плей-офф за місце в елітному дивізіоні за участю ФК «Полтава» і ФК «Десна»

Фото: fc-poltava.at.ua


У понеділок, 28 травня, у інформаційно-аналітичній програмі ПФЛ «Україна футбольна» ми проаналізуємо все найцікавіше, що відбулося у цих матчах із колишнім спортивним директором ФК «Зірка» Віктором Догадайлом. Вмикайте телеприймач на ТК XSPORT о 21:30.

І зрозуміло ж Професіональна футбольна ліга України запрошує всіх на трибуни! Вашим улюбленим командам потрібна підтримка в матчах проти еліти! Доведемо, що ми сильніші! Продовжуйте #Житифутболом!


Чемпіонат України. Сезон 2017/18. Матч-відповідь плей-офф за вихід до УПЛ. Чернігів. Стадіон ім.Ю.Гагаріна. 18:00

"Десна" - "Зірка"

Арбітр: Костянтин Труханов (Харків)

Перший матч - 1:1

Дискаліфіковані: немає

Трансляція - Футбол2, YouTube

Вперше в історії «Десна» максимально наблизилася до Прем'єр-ліги. Це стратегічна мета клубу, об’єднуюча мотивація всього колективу, те, чим живе майже 300-тисячний древній княжий Чернігів. Перший стиковий матч показав, що команді Олександра Рябоконя до снаги боротися з Зіркою за місце в УПЛ. Однак попереду у неї інше завдання - тепер вже суперник  гратиме по результату, а господарям доведеться дещо відходити від свого стилю і брати ініціативу в свої руки.

Що показав перший матч

Обидві команди перебудувалися. Зірка по можливості використовувала звичні кадри - за винятком травмованого Збуня, запрошеного в юнацьку збірну Дришлюка і заміненого після невдалого матчу в Одесі Гафаіті. На поле вийшов корінний чернігівець Полегенько, і екс-захисник Десни Братков. У гостей відзначимо колишніх гравців Зірки Мостового і А.Фаворова.

 

Десна явно перестрахувалася. Так, зазвичай навесні трикутник півзахисту був більш заточений на атаку (наприклад, грали разом  А.Фаворов і Арвеладзе). На цей раз поруч з Огірею вийшов Коберідзе - здвоєна опорна зона була покликана не тільки поліпшити відбір в центрі поля, але і полегшити перехід м'яча від оборони в атаку. Часом це був той самий олдскульний прямий першоліговий футбол.

При всіх перестановках і навіть локальних здивуваннях (Мостовий знову грав  вище, Арвеладзе в запасі, змінений центр оборони) чернігівська команда уникнула стильового дисонансу і досить грамотно провела матч в Кропивницькому. Аж до дещо курйозного автоголу Д.Фаворова ми мали право вважати, що план Рябоконя був більш дієвим, ніж план Монарева.

Про що думали тренери перед матчем

Цікава подробиця: у Зірки вже в перерві першого матчу був замінений травмований Паст, і відсутність основного воротаря може стати величезною проблемою для гостей. Євген дуже добре грає в цьому сезоні, і в тому, що кропивничани отримали шанси хоча б на стики, його велика заслуга. Є питання по Геджу, який також достроково покинув поле після пошкодження. Вони, а також Збунь під питанням на закінчення сезону.

 Викликає  сумніви  доцільність нинішньої конфігурації в півзахисті гостей. Можливо, тут будуть серйозні перестановки поруч з Драченко і Загальським. Саме в центрі поля куватиметься кінцевий результат матчу відповіді.

Важливі гвинтики у командній побудові "Десни" брати Артем та Денис Фаворови


У Десни найбільшою проблемою навесні став перелом Картушова. Насправді, вінгер «сіверян» є не тільки мотором, але і стильоутворюючим гравцем команди. При ньому зовсім інакше грають фланги. Він задає темп своїми сольними проходами. Стандарти від Єгора - найнебезпечніші з усіх, які виконують лівоногі футболісти Чернігова. Однак не одним Картушовим живе Десна - і там, де, можливо, недопрацювали фланги, точно зобов'язана доопрацювати відмінна група атаки. А.Фаворов і Арвеладзе в недільному матчі можуть з'явитися одночасно. Так, при цьому більше роботи з'явиться у опорника, однак вихід одночасно двох цих технічних і націлених на ворота гравців значно підвищить атакуючий потенціал господарів. Та чи готовий тренерський штаб на таку перестановку, або залишиться вірним двом опорникам - ось одна з інтриг.

У весняних матчах  Десна могла практикувати навіть гру в два форварда. Однак для таких гравців, як Білоног, Чичиков або умовний Ямпіль, виїзна гра готує навіть більше можливостей. І чи будуть вільні зони для гостей - багато в чому залежить від того, скільки помилок допустять гравці центру поля. Тому не здувуємося, якщо гратиме два опорника.

Важливий момент - навесні у Десни триває ротація воротаря і захисників. Чи довіриться  Рябоконь тим, хто грав в Кропивницькому, теж велика інтрига. Тим більше, в Першій лізі Десна потихеньку пережила перехід від стереотипної команди оборонної стилістики до гостроатакуючої і комбінаційної гри.

Чого чекати в цьому матчі

1: 1 - один з найнеприємніших результатів, які тільки може піднести перший стиковий матч. За великим рахунком, він тільки ускладнив життя командам. У господарів є спокуса зіграти на 0: 0, проте чи вистачить надійності в захисті на те, щоб убезпечитися від досить небезпечних гравців гостей, це питання. До того ж, Чернігів чекає переконливої ​​перемоги.

Завдання Зірки зрозуміле – ранній гол, який дозволив би грати за результатом. Однак кинутися вперед ризиковано; є загроза програти багато м'ячів на своїй половині і розкритися під досить різноманітні побудови Десни, у яких часом по п'ять гравців чекає в готовності до пасу на  фінальній третини поля. Тому, матч пройде в нервовій боротьбі, і багато що вирішить дебют матчу.

Десна - один з найбільш відвідуваних клубів в ПФЛ і найкраща з домашньої активності в Першій лізі. Є банальний штамп про «12-го гравця». Але в цьому матчі можна буде про нього говорити. Трибуни поженуть вперед Десну, вони живуть мрією про підвищення в класі, для міста це буде головний матч десятиліття.

Цікаво, що державний гімн Украіни на матчі "Десна" - "Зірка" виконає Павло Зібров!

One to Watch - Артем Фаворов

Екс-гравець Зірки в Кропивницькому не реалізувався сповна. Що цьому завадило - справа інша, але немає сумнівів, що такий вольовий і честолюбний гравець, як Фаворов-молодший, сприймає це протистояння як особливе і особисте. Атакуючий півзахисник з хорошим ударом і відчуттям голу - одна з ключових персон стикових матчів. Багато в чому, від нього залежить результат Десни. Приєднавшись в розпал сезону, цей трансфер почав виправдовувати себе відразу і Артем уже досить добре влився в гру чернігівців, щоб претендувати на лідерство.

Факти:

• Десна - найбільш результативна команда Першої ліги 71 гол, 2,09 в середньому);

• А.Фаворов і Мостовий - проти Браткова та Полегенько, колишні гравці Зірки і вихованець місцевого футболу один проти одного і своїх колишніх клубів;

Фото: desna.football


• безпрограшна серія Десни триває вже 8 матчів (+ 7 = 1-0; 24: 4) з квітня - від 1: 2 в Черкасах;

• безвиграшна серія Зірки досягла 4 ігор (+ 0 = 2-2; 2: 4) з кінця квітня - 2: 0 над Олімпіком.


Чемпіонат України. Сезон 2017/18. Матч-відповідь плей-офф за вихід до УПЛ. Чернігів. Стадіон ім.Ю.Гагаріна. 17:00

"Полтава" - "Чорноморець"

Арбітр: Юрій Можаровський (Львів)

Перший матч - 0:1

Трансляція - XSPORT, YouTube

У першому матчі Чорноморець виграв - 1: 0, і отримав, в цілому, позитивні відгуки про свою гру. Але ще нічого не вирішено в цьому протистояннні, більше того, перший стик з мінімальним рахунком показав, що сили суперників не дуже різняться, а на перший погляд прямолінійна і граюча в захисний футбол Полтава, просидівши дві третини одеської гри «в окопі», у другому таймі додала і, як мінімум, зуміла заволодіти ініціативою.

Що показав перший матч

Чорноморець об'єктивно цікавіше виглядав в комбінаційній грі. Команді легко вдавалося будувати свої атаки, втім, не завжди спрацьовували її задумки на фінальній третині поля. Гладкий виграв багато боротьби, але з труднощами виходив на ударну позицію (згадаємо, правда, один очевидний провал оборони гостей). Гру вели атакуючі півзахисники - особливо відзначимо Ковальця-молодшого, і не тільки за результативний штрафний.

У своїх побудовах гості не здивували. Практично ті ж гравці, практично ті ж акценти. Єдине - наклала свій відбиток ситуація з Трояновським. Його не вистачає. Без нього на фланзі не вистачає тієї різкості, швидкості, напору. Вихід одночасно Насибуліна і Савченко - цікавий хід, спритний Влад мав по ідеї багато тягнути м'яч, давати швидкісні рейди - щоб фланг був симетричний з тим, що зазвичай робить Савін. Але все-таки при крайньому хаві Трояновському Полтава грає трохи агресивніше і прямолінійніше на фланзі, що йде її стилю. Втім, віддаммо належне спритності Насибуліна - у нього було півтора гострих випади. У Савіна теж близько того. Позначається різниця в класі? У Першій лізі зазвичай вся група атаки Безсмертного набагато більш продуктивна.

Про що думали тренери перед матчем

Основний головний біль Фролова - травма Жуніча, причому, за запевненнями тренера на прес-конференції, це 90% вірогідність непотрапляння на матч-відповідь. Без хорвата з його потужністю у оборони гостей можуть бути великі проблеми. Зате гра в гостях - можливість застосувати контратакуючу модель, де можливості вінгера значно зростуть.

Головна проблема господарів - результат змушує їх забивати, і бажано - раніше. А взагалі ж, ФК Полтава по своєму стилю - команда оборонна, полюбляють грати по супернику. Під це заточені і форварди, і високі фланги, і довгий пас.

Чого чекати в цьому матчі

Важливо розуміти: в Одесі всі можливості полтавської команди ми не побачили. Вона залишається «темною конячкою» для багатьох, послухати хоча б прес-конференцію, де запитують про Ковпака в запасі (це форвард, який левову частку голів забив «з лавки») або про «домашність» полтавців (це команда, що поділяє 2-3 місце у Першій лізі за набраними в гостях очками).

Вдома команда, поза сумнівом, зіграє з більш високими флангами, з можливо перебудованою атакою, зі зміщеними акцентами в грі на чужій половині поля. Небезпечні будуть стандарти. Дуже важливо надійно зіграти на флангах. Савін - найкращий асистент сезону у Першій лізі. Якщо давати йому здійснювати свої сольні рейди, то захисту одеситів не позаздриш. Тим паче, з огляду на те, що Ковпак і Дегтярьов відрізняються лаконічністю в штрафній і вмінням швидко орієнтуватися при відскоках.

Говорячи про гостей, ми повинні розуміти, що в цьому році Чорноморець виграв лише один виїзний матч - у Сталі. Комплекс це у молодого, в цілому, колективу, або ж особливості стилю, але одеситам важко буде в Полтаві. І найбільшою помилкою, яку вони можуть зробити, може стати бажання зберегти мінімальну перевагу ...

One to Watch - Олександр Ковпак

З форвардами ФК Полтаві поталанило. Дегтярьов в хорошій формі - в Одесі був один з найгірших його весняних матчів, але все одно він кілька разів тікав з-під опіки захисників. А Ковпак - професор. Кілька років був на «голодному пайку», але в цій команді відновив свій бомбардирський тонус. Неважливо, вийде він в старті або на заміну, він в будь-якому випадку шукатиме свій шанс. З десяти голів сім у нього після виходів на заміну, так що цього нападника треба побоюватися - і це форвард, який вміє пробити з будь-якого становища і під будь-яким тиском.

Факти:

• з останніх п'яти матчів Чорноморець виграв три - і всі в один м'яч різниці;

• за останній місяць з гаком ФК Полтава виграла три з чотирьох матчі при одній нічиїй;

• з 14 результативними замінами Анатолій Безсмертний - кращий в Першій лізі тренер за кількістю голів, забитих гравцями, яких він випускав по ходу матчів.

 

Прес-служба ПФЛ

SportArena - інформаційний партнер ПФЛ України




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору