Новини змагань

Тренерський ракурс. Забранський і Ковалюк – найкращі тренери минулого туру змагань ПФЛ

10:00, 24 квітня 2018

 Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої та Другої ліг сезону 2017/18

У Першій лізі неймовірно напружена боротьба як за медалі, так за уникнення вильоту. Кожна команда намагається боротися за очки, незалежно від свого положення. Тому перемога десятої команди поточного сезону над одним із претендентів на медалі стала найбільшою сенсацією туру.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер МФК «Миколаїв» Руслан Забранський. Його підопічні зуміли здобути вольову перемогу (2:1) у матчі 29-го туру, скоротивши відставання від конкурентів із верхньої половини таблиці.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

ФК «Полтава» – історично непростий суперник для «корабелів», на своєму полі вони раніше його ніколи не обігрували. До того ж, підсумок зустрічі мав надзвичайне значення для групи лідерів. Вперше за 21 тур полтавський клуб поступився другим місцем, тож тепер не вони, а «Інгулець» є найголовнішим переслідувачем «Арсеналу».

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Найголовнішою втратою миколаївців була дискваліфікація півзахисника Рогозинського, якого останнім часом використовували на проблемній позиції лівого оборонця. Через це довелося відряджати туди номінального форварда Берка, котрий рік тому був випробуваний на цій точці поля. Відзначимо, що у суперників було більше дискваліфікованих, та й загалом склад відмінний від оптимального.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

МФК «Миколаїв» використовує досить награний склад, який практично не мінявся в останніх успішних матчах. Однак привертає увагу практика, коли тренерський штаб опирається на універсалізм гравців. Так, флангових оборонців системно грають півзахисники (про лівий фланг ми говорили, праворуч це – Попов). Маючи широкий кадровий вибір (враховуємо й наявну в клубу резервну друголігову команду), це свідчить про невдоволення «кадровими» крайніми захисниками.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

МФК «Миколаїв» лишається прихильником схеми 4-1-4-1 – при ній група атаки мобільна й постійно міняється позиціями, а в півзахисті схема урівноважується лише одним опорником – Дмитренком, над яким діють два вільніших атакувальних хавбеки. У матчі з полтавцями саме кількісна перевага перед фінальною третиною поля мала вирішальне значення – господарі пресингували великими силами, тому й спромоглися натиснути на редут гостей і досягнути вольової перемоги.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це вже третя поспіль перемога миколаївців після прикрої розгромної поразки від «Інгульця», яка викликала шквал критики стосовно оборони та спортивності окремих виконавців. Для МФК «Миколаїв» це один із найуспішніших відрізків у сезоні, який, на жаль, був розділений на окремі частинки через загальну нестабільність колективу. А виграш у ФК «Полтава» – перший у сезоні для миколаївців випадок, коли вони відібрали очки у когось із нинішньої трійки фаворитів.

Лауреат 29-го ігрового дня в номінації «Тренер туру»:
Руслан Забранський (МФК «Миколаїв»)
Середній бал - 4,6


Слідом за «Агробізнесом», достроково забезпечило підвищення у класі й «Прикарпаття». Причому, івано-франківцям вдалося здолати на виїзді ФК «Львів» – одного із найголовніших переслідувачів. «Леви», навіть тривалий час граючи в більшості, не змогли протидіяти гостям – 1:3.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер «Прикарпаття» Володимир Ковалюк. Його підопічні завдали поразки львів’янам на їхньому полі, за шість турів до завершення сезону забезпечивши собі вихід у Першу лігу.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Першолігова інаугурація відбулася успішно, хоча ФК «Львів» – непростий суперник, якого навіть вдома в попередніх колах прикарпатцям вдавалося обіграти лише мінімально за досить непростої гри. Цього разу, навіть попри невдалу кінцівку першого тайму, івано-франківці не втратили контролю над грою й у меншості (склади вирівнялися лише під завісу гри) досягли переможного результату.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У гостей були втрати. Через травму не міг зіграти найдосвідченіший хавбек Веприк. Все ще відновлюється вінгер Комар. Ще кілька гравців давно не можуть зіграти через різні пошкодження та розлади форми. По ходу першого тайму звітного матчу довелося заміняти й Оринчака. Однак склад «Прикарпаття» досить грамотно укомплектований, тому – варіативний. Основні больові точки вдалося нейтралізувати.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Основні зміни в побудовах прикарпатців зумовлені якраз кадровими проблемами. Відзначимо дебют Борисевича, якого довелося випробовувати у центрі поля через травму Веприка, а також вдале вимушене входження в гру Януша замість Оринчака на позицію вінгера. Цього сезону «Прикарпаття» значно покращило глибину свого складу, тому й стійкіше переносить різноманітні кадрові випробування.

4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Окрім третьої третини першого тайму, тренерський штаб прикарпатців досить впевнено контролював хід гри. Із замінами не помилився. Хоча первісний план на гру довелося коригувати через вилучення, травму Оринчака та гол зі штрафного від львів’ян, це не позначилося на результаті. А загальнокомандний досвід та клас дозволили здобути перемогу, яка вимагала від гостей вольових якостей.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Навесні «Прикарпаття» не втрачає очок при середній результативності три голи за гру. Це вже четверта поспіль перемога івано-франківців, що робить їх найкращими в Групі «А» в 2018 році за результатами матчів березня-квітня. Утім, попереду ще чимало випробувань, календар підготував прикарпатцям досить мотивованих суперників. Тому, навіть достроково виконавши головне завдання, «Прикарпаття» має гідно дограти сезон, тому що буде внутрішня конкуренція та необхідність доводити свій рівень кожному з гравців перед підвищенням у класі.

Лауреат 25-го ігрового тижня в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:
Володимир Ковалюк («Прикарпаття»)
Середній бал - 4,8

 

За матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору