Новини змагань

Кварацхелія: ПФК Суми налаштовані рішуче щодо виходу клубу на новий рівень

17:20, 9 березня 2018

Спортивний директор на громадських засадах ПФК Суми Іраклій Кварацхелія про підготовку команди до весняної частини сезону та стратегію розвитку клубу

Іраклій Кварацхелія (зліва) з Леваном Гулордавою і захисником ПФК Суми Іраклієм Циколією. Фото Sport Arena


Взимку ПФК "Суми" оголосили про низку кадрових змін: спортивним директором клубу став Іраклій Кварацхелія, головним тренером - Сергій Золотницький, тренером - Олександр Мартюк, селекціонером - Ігор Покаринін, підписано близько десяти новачків. Оновлений колектив зіграв чимало контрольних матчів в Київській області і готується до весняної боротьби за виживання у Першій лізі.

Для самого клубу в цьому нічого нового - на жаль, в останні роки ПФК Суми, в основному, і займалися тим, що зберігали першолігову прописку, перебуваючи в нижній частині турнірної таблиці. Втім, нове керівництво вважає, що стратегія розвитку клубу повинна бути іншою, а завдання - куди більш амбітними.

Про що думають в ПФК Суми і над чим працюють? Інформаційному партнеру ПФЛ сайту Sport Arena розповів спортивний директор клубу Іраклій Кварацхелія.

«Переговори з десятим новачком - на завершальній стадії»

- Іраклі. Борисовичу, давайте почнемо з нинішніх справ ПФК "Суми". Збори проходять за планом? Де команда проведе залишок зимової перерви ?

- Так, все що спочатку запланували зробити на зборах, було виконано. До дев'ятого числа включно продовжуємо роботу в Щасливому. Потім команді буде надано три вихідних, а вже заключну частину збору  проведемо безпосередньо в Сумах.

- Анонсовано придбання дев'яти гравців - воротарі Бубенцов і Старущенко, захисники Воронін і Рафальський, півзахисники Коваленко і Мурашов, нападники Галенко, Переверза і Яворський. Була інформація про оренду Скепського. На цьому все?

- Ми підписали орендні угоди з Коваленко і Голенковим. Воронін, Рафальський, Бубенцов, Старущенко, Мурашов, Переверза і Яворський уклали з нами повноцінні контракти.

Стосовно Кохії, то ми сподіваємося, що днями з ним теж буде досягнуто згоди. Перемовини з цим гравцем знаходяться на завершальній стадії.

З приводу вашого питання на рахунок Скепського, можу сказати, що ми не розглядали його кандидатуру. Новачків можна очікувати завжди. Процес комплектації команди не закінчується.

- Тривалий час, коли пішов Богдан Єсип, клуб був без головного тренера. Кажуть, в цей час його готував Мартюк при консультуванні Севідова. Яким чином  з'явився Золотницький і чи довго велися перемовини?

- Золотницький з'явився тоді, коли і Мартюк з Севидовим. Після відходу Єсипа команду готували Золотницький і Мартюк при консультуванні Севідова. Ми залишилися задоволеними і в підсумку, як ви знаєте, Золотницький став головним тренером, взявши в помічники Мартюка.

«У ПФК Суми немає жодної заборгованості ні по зарплатах, ні по преміям»

- Уже котрий сезон поспіль ПФК Суми борються за виживання. Минулого літа лише в плей-офф зберегли місце в Першій лізі. Правильно розумію, що зараз головним завданням буде збереження першолігової прописки? Чи вірите в це?

- Якби я не вірив в це,  я б не взявся за цю роботу. А що стосується завдання, то ви правильно сказали, що на даному етапі у клубу є одна мета - щоб команда залишилася в Першій лізі. Вважаю, що для цього у нас є всі ресурси.

- З чим пов'язано те, що ПФК Суми проходили підготовку в Київській області? Це просто збори, або правдиві чутки, що клуб може переїхати в Щасливе на постійній основі?

- Чутки не ходять просто так. Диму без вогню не буває. Так як міська влада Сум ніяк не допомагає і не сприяє розвитку, нормальному функціонуванню місцевого клубу, скажу відверто, ми замислюємося над тим, щоб  змінити місце дислокації. Звичайно, це рішення не може датися легко. В першу чергу через вболівальників клубу, які ходять на стадіон підтримувати команду. Але якщо найближчим часом ситуація не зміниться в кращу сторону, ми будемо змушені вже всерйоз замислитися про переїзд.

- У чому бачите головні проблеми сумського футболу - інфраструктура, байдужість місцевої влади або ще щось?

- Мабуть, все в комплексі. Наскільки мені відомо, за останні роки владою не було вжито жодних кроків щодо поліпшення футбольної інфраструктури міста.

- Яке зараз фінансове становище клубу? Чи є заборгованість із зарплати та преміальних?

- Скажу вам з впевненістю, що у ПФК "Суми" немає жодної заборгованості ні по зарплатах, ні по преміям. Думаю, цим я відповів на ваше запитання.

- Хто зараз головний спонсор клубу?  Клуб забезпечений допомогою спонсорів і чи є серед них місцеві, сумські?

- Так, у клубу є допомога з боку спонсорів, серед яких є і місцеві меценати. Їх прізвища озвучувати я зараз не буду. Ми розвиваємося і постійно шукаємо підтримку. Наскільки мені відомо, керівництвом клубу досягнуто згоди з титульним спонсором, але деталі цієї угоди я, зрозуміло, розкривати не можу.

«Деякі трансфери відбулися завдяки моїм знайомствам»

- Команда не брала участі в зимових турнірах, але зіграла досить багато контрольних матчів.  Не хотіли передчасно показувати оновлений склад?

- Наш оновлений склад можна було побачити і в контрольних матчах, а не брати участь в зимових турнірах було рішенням тренерського штабу. Команді так було зручніше.

- Особисто про вас. Розкажіть про ваш футбольний шлях. Де грали, де працювали раніше?

-  Кар'єра гравця не склалася, так як в ранньому віці отримав серйозну травму і не зміг продовжити грати. Але з футболу вирішив не йти, згодом отримав тренерську ліцензію і навіть встиг два роки попрацювати в ДЮСШ Динамо (Київ). Це був для мене безцінний досвід.

- Кажуть, придбанням декількох особливо висококласних гравців ПФК "Суми" зобов'язані вашим зв'язкам в "Десні", ФК "Маріуполь". Правда?

- Так, не без цього. Деякі трансфери відбулися завдяки моїм знайомствам. І це стосується не тільки "Десни".

- Раніше ви разом з Леваном Гулордавою брали участь в декількох футбольних проектах в Україні і Грузії. Що це були за клуби? Корисний досвід?

- Так,  ви праві. Було кілька цікавих проектів, де ми  з Леваном  отримали неймовірний досвід як футбольних функціонерів. Але тоді я допомагав Левану, а зараз ми розділилися і кожен пішов своїм шляхом. Зараз усі мої зусилля спрямовані на розвиток ПФК Суми.

«ПФК Суми налаштовані дуже серйозно і рішуче щодо виходу клубу на новий рівень»

- Кого ви раніше знали в ПФК Суми до приходу в клуб? Гравці, тренери, функціонери …

- Був знайомий з багатьма гравцями, тренерським штабом. Футбольний світ дуже тісний.

- Яка загальна стратегія розвитку клубу? Що ви пропонуєте для поліпшення в роботі зі спонсорами та вболівальниками?

- Загальною стратегією клубу є поліпшення комплексу таких важливих факторів, як інфраструктура, менеджмент і безпосередньо кадрова складова. Зараз ведуться роботи над удосконаленням клубного сайту, який буде більш зручним в користуванні. Сподіваюся, оновлений сайт сподобається нашим вболівальникам. А що стосується роботи зі спонсорами, то їх ми плануємо залучати своїми результатами. Зараз перед клубом стоїть конкретне завдання, яке було озвучено перед командою. Для початку потрібно виконати його і для цього докладемо всіх зусиль.

- У турнірному плані якими будуть завдання ПФК Суми на найближчі роки? Чи є надія, що клуб змінить своє турнірне положення і зможе поборотися за щось вище, ніж виживання?

- Однозначно. Але тільки після виконання нашого першочергового завдання по збереженню прописки в Першої ліги. Керівництво налаштоване дуже серйозно і рішуче по відношенню до виходу клубу на новий рівень. Не менш рішуче налаштовані хлопці і тренерський штаб. Переконаний, що місто Суми заслуговує мати команду, яка буде представлена ​​в елітному дивізіоні. Єдине, хотілося б більше уваги до клубу з боку міської влади.

 

Прес-служба ПФЛ

Sport Arena - інформаційний партнер ПФЛ України




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору