Новини змагань

Піріч: мета "Арсеналу-Київ" - зробити сильну академію

16:00, 17 лютого 2018

Новий президент лідера Першої ліги, київського «Арсеналу», Івіца Піріч розповів про майбутню політику клубу, підготовку власних вихованців та спеціалістів із Хорватії

Івіца Піріч. Фото: facebook.com


Головною і несподіваною новиною під час зимового антракту в ПФЛ стала зміна керівництва в «Арсеналі». Столичний клуб, який захопив в сезоні 2017/18 лідерство в Першій лізі, отримав нового президента. Ним став колишній гравець «канонірів» Івіца Піріч - і це, мабуть, перший випадок в історії, коли легіонер згодом став президентом українського клубу.

Яка мотивація відомого в минулому футболіста, а нині - успішного агента? Що він змінюватиме в ФК «Арсенал-Київ», а що, на його думку, не потребує втручання? Якими будуть перші кроки нового керівництва і наскільки дбайливо воно ставитиметься до спадщини попередників? Що зміниться в кадровій філософії, завдання та інфраструктурі? Про все це в інтерв'ю інформаційному партнеру ПФЛ Sport Arena розповів Івіца Піріч.


«З командою і президентом ФФУ поспілкувалися дуже добре»


- Знаємо, що в п'ятницю у вас відбулася перша зустріч з колективом ФК "Арсенал-Київ". Знайшли спільну мову? Чи сприйняли футболісти і тренери ваші завдання і ідеї?

- Дуже тепло і добре поспілкувалися. Тим більше, я ж сам грав за ФК "Арсенал" (Київ). В команді є мої добрі знайомі. З тим же головним тренером ФК "Арсенал-Київ" Сергієм Литовченком ми виходили разом на поле. Я розповів команді, яким бачу майбутнє клубу, за що ми будемо боротися. Мені приємно, що ми - однодумці.

Сьогодні ми вже встигли побувати і у президента ФФУ Андрія Павелко, поспілкувалися добре. У нас великий оптимізм щодо майбутнього нашого клубу та українського футболу. Ми бачимо, як розвивати "Арсенал" і розуміємо, що у нього є перспективи. Хочу, щоб «каноніри» знову були в Прем'єр-Лізі. Щоб наша Академія розвивала гравців. Ви самі не уявляєте, які відмінні дані в українських футболістів. Зараз багато молодих хлопців потрапляють в найсильніші європейські чемпіонати, в молодіжні команди великих клубів.

"Арсенал" в цьому плані теж може дуже серйозно посприяти. Я знаю, які хороші фізичні дані в українських футболістів - я тут грав, бачив, які тут майстри. З Хорватії привеземо фахівців для роботи над технічною підготовкою. Вірю, що «Арсенал» скоро продаватиме в Європу досить багато гравців, які в майбутньому покажуть себе на вищому рівні.

- Яких змін очікувати після вашого приходу в адміністративному і тренерському штабі ФК «Арсенал-Київ»?

- Протягом кількох днів будемо вже це знати. Буде, звичайно, і спортивний директор, і ще деякі люди. Але головний тренер Сергій Литовченко однозначно залишається - ми дуже задоволені тим, як він працює.

Звичайно, є маленька проблема в тому, що я прийшов уже в середині лютого - якби на два-три місяці раніше, ми б встигли набагато більше зробити для дозаявки новачків - зараз же більшість футболістів або вже підписали контракти, або знаходяться на зборах з клубами , доведеться шукати підсилення серед вільних агентів. Подивимося, якими гравцями ще зможемо посилитися. Так, в європейському футболі закрилося трансферне вікно, однак у першій українській лізі є можливість дозаявляти новачків до початку березня. Проведемо хорошу селекцію і будемо втілювати в життя наші плани в найближчому майбутньому.


 

«Брати новачків, щоб просто взяти, не будемо»


- Яким буде трансферний вектор "Арсеналу" при вашому президентство: це будуть українці або хорвати, молоді або вже сформувалися гравці?
- Зараз вже залишилося дуже мало часу, багато вільні гравці вже влаштувалися. Подивимося, виберемо, ким підсилитися. Але брати, щоб просто взяти, не будемо - тільки тих, хто реально може підсилити нашу команду і допомогти в завоюванні медалей.

- Ваш досвід як агента ФІФА допоможе в трансферній роботі? Можна чекати ваших клієнтів в "Арсеналі"?
- Ну, самі знаєте - мої підопічні вже на контрактах, всі знаходяться в зарубіжних клубах. Моя мета - зробити сильну академію. Підготувати молодих футболістів за допомогою наших тренерів. Без сильної академії не буде сильної основної команди, така моя думка. А "Арсенал-Київ" буде вирішувати серйозні завдання. Хочемо вийти в Прем'єр-Лігу і не просто так, а займати хороші місця. Але для цього нам треба використовувати все той час (а його дуже мало залишається до початку весняної частини сезону) і досягти успіху в чемпіонаті. "Арсенал" заслуговує на це!

- З вашим приходом бюджет ФК "Арсенал-Київ" зросте?
- Безумовно, однак на скільки саме - цифр називати не буду. Це та інформація, яка залишається в клубі.

- Ваш клуб проходить атестацію під Прем'єр-лігу. Процес в розпалі. Які є зауваження і велика ймовірність, що не виникне проблем з ліцензуванням?
- Все, що ми робимо - робимо в рамках законів. Тому серйозно готуємося до всього, що нас чекатиме як клуб, який претендує на підвищення в класі. Слухаємо, що нам кажуть у федерації, і готові виконувати зауваження, якщо такі будуть.


«Москаленко і Литовченко залишаються в клубі»

- Після відродження "Арсеналу" клуб встиг пограти в Борисполі, в Щасливому і навіть на стадіоні імені Баннікова в Києві поряд з Федерацією футболу України. Вже думали над тим, де проводитимете домашні матчі навесні і далі, в разі, якщо вдасться вийти в Прем'єр-лігу?

- До кінця сезону прийматимемо суперників у Щасливому, а далі розмірковуватимемо - у нас є варіанти. В тому числі, говорили з паном Павелко. Президент федерації сказав, що ми знайдемо хороше рішення для "Арсеналу", яке влаштує і клуб, і ФФУ.

- В Україні є досить багато великих бізнесменів, які ще не задіяні в чемпіонаті України з футболу. Кого з них плануєте задіяти або  ФК "Арсенал-Київ" уже самодостатній і не шукає додаткового фінансування?

- З деякими людьми вже розмовляли, але конкретно  говоритимемо, вже коли хтось із них зайде в клуб. Бізнесмени - люди, які не люблять наперед говорити, і я теж. Коли буде конкретика - обіцяю, що ви дізнаєтеся.

- За наявною у нас інформацією, тепер у вас і Олександра Москаленка - по 50/50% власності клубу. У якому ключі йде ваша співпраця? Чи залишається він у клубі?

- Так, звичайно, він залишається в клубі як генеральний директор. Ми співпрацюємо заради майбутнього "Арсеналу".

- Ваш прихід  якось вплине на зверстаний вже графік підготовки команди під час зимової перерви?

- Я не втручаюся в роботу тренера. Вони відпрацюють в тому режимі, який собі розпланували. Тренерський штаб повинен давати результат, а ми - підтримуватимемо їх в цьому. Наш головний тренер Сергій Литовченко вже розповів мені про команду, про плани на збори. Сподіваюся, він і далі працюватиме так само успішно, як і в першій частині сезону, і вже в червні місяці ми відсвяткуємо вихід в Прем'єр-лізі.




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору