Новини змагань

Великі клуби України. ФК "Шахтар"

10:20, 25 січня 2018

Прес-служба ПФЛ започатковує низку репортажів про найкращі клуби України, які представляли свої команди в змаганнях ПФЛ

Фото: shakhtar.com


Донецький «Шахтар» – одна з найбільш титулованих вітчизняних команд. За свою історію клуб завоював не тільки всі внутрішні трофеї, але і Кубок УЄФА в 2009 році. «Гірники» стабільно успішно виступають на міжнародній арені, підтримуючи престиж українського футболу. "Шахатр-3" виступав більш як десять років у змаганнях ПФЛ - з сезону 2000/01 до сезону 2014/15.

Донецький «Шахтар» був заснований в 1936 році. Однак війна та інші обставини довгий час перешкоджали в досягненні високих результатів. Лише в 1951 році «Шахтар» вперше став бронзовим призером чемпіонату СРСР. У цілому, в радянський час команда запам'яталася хорошим кубковим борцем. Навіть в матчах з грандами Шахтар Донецьк давав бій всім найсильнішим. Команда 4 рази піднімала над головою Кубок СРСР і ще стільки ж разів ставала його фіналістом.

Після розпаду Радянського Союзу «Шахтар» став грати в чемпіонаті України, де спочатку не демонстрував високих досягнень. Команда була лише середняком вітчизняної першості. Все змінилося, коли власником клубу став Рінат Ахметов. Він не тільки розумний бізнесмен, але і відданий уболівальник команди, який фактично вдихнув у неї нове життя.

Шахтар Донецьк вперше виграв чемпіонат України з футболу в 2002 році. «Гірникам» вдалося змістити з насидженого місця «Динамо», яке до цього кілька років безальтернативно вигравало внутрішню першість. Зараз у складі «Шахтаря» грають зірки не тільки вітчизняного, але і світового футболу: Фред, Бернард, Марлос та багато інших.

Тріумф донецької команди

Справжнім проривом стало запрошення на посаду головного тренера румунського фахівця Мірчі Луческу. Завдяки йому «Шахтар» істотно змінився, з'явився тактичний малюнок гри, в клуб стали запрошуватися легіонери. Саме тоді була вироблена схема – українці у захисті, а бразильці в атаці.

Головним тріумфом стало завоювання Кубка УЄФА в 2009 році. Вдвічі приємніше, що на шляху до заповітного трофею вдалося вибити найпринциповішого суперника – «Динамо». Після цього «Шахтар» успішно виступав і в Лізі Чемпіонів, де доходив до ¼.

Труднощі почалися в 2014 році, коли через бойові дії клуб був змушений виїхати з Донецька. Подібна нестабільність плюс рішення деяких легіонерів піти призвели до того, що вперше за 6 років чемпіоном України стало «Динамо».

Проте вже зараз, під керівництвом Паулу Фонсеки «Шахтар» завоював:

  • Чемпіонство;

  • Кубок України;

  • Суперкубок.

Також клуб успішно виступає в Лізі Чемпіонів УЄФА. У команди хороші перспективи і є необхідні резерви для подальшого розвитку.

 



За матеріалами інформаційного партнера ПФЛ - ua-football.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору