Новини ЗМІ

Трояновський: завдання "Полтави" - УПЛ. Щонайкраще - з першого місця

16:00, 27 грудня 2017

Євген Трояновський розповів про свою кар'єру і причини сенсаційного підйому "Полтави", де він розвинув свої найкращі якості

У минулому сезоні ФК "Полтава" зазнала чотирьох тренерських відставок і опинилася перед загрозою зняття з чемпіонату країни у зв'язку з кубковим скандалом навколо не зіграного матчу з "Шахтарем". Зараз команда посідає друге місце в першості, маючи найреальніші шанси на підвищення у класі за всю свою історію.

Запалює команда - запалюють і її провідні гравці. У символічній збірній Першої ліги літньо-осінньої частини сезону - три представники ФК "Полтава". Один із них - лівий півзахисник Євген Трояновський, якому вдалося провести дуже сильне півріччя. Сольні флангові проходи з прострілами і навісами, гарне виконання стандартів, непоганий дриблінг і удар допомогли йому стати одним із лідерів своєї команди за системою «гол + пас».

Свого часу він подавав великі надії в дублі донецького "Металурга", яскраво проявив себе в Першій лізі у "Сталі" з Алчевська й "Динамо-2", спробував сили за кордоном. Тепер же Трояновський впевнено виступає в команді, реально претендує на медалі і підвищення в класі. Розпитуємо його про причини такого прогресу і найближчі плани та сподівання.

 

«Розумію, що від ФК "Полтава", напевно, мало хто чекав такого...»

- Євгене, у Вашому активі - шість голів і чотири асисти, і це вже Ваш кращий сезон за індивідуальними показниками в Першій лізі (в минулому було 6 + 2). Аналізували для себе, звідки такий прогрес?

- Напевно, за рахунок того, що в цьому сезоні ми граємо набагато впевненіше і краще, ніж в попередньому. Наша команда створює більше моментів, частіше граємо першим номером. Вважаю, це і призвело до того, що вдалося створити таку статистику в цьому півріччі.

 

- ФК "Полтава" приділяє величезну увагу фланговій грі. Отже, ваша з Антоном Савіних роль - одна з головних. Приємно грати в таких умовах?

- Згоден, ми найчастіше граємо через фланги - так просять наші тренери. Але теж можемо діяти за ситуацією, дивлячись з ким граємо і яку тактику потрібно обрати. Звичайно, приємно, що вдається загострювати і приносити користь команді. Радує і те, що партнери почали нас розуміти, куди нам, вінгерам, краще віддавати паси.

 

- Багатьох здивувало те, як зухвало проводить цей сезон ФК "Полтава". Самі очікували від себе такого?

- Так, розумію, що від нас, напевно, мало хто чекав на таке. Але ми вірили в свої сили, дуже багато працювали на тренуваннях і, вважаю, що зараз заслужено перебуваємо на другому місці, оскільки протягом півріччя показували хорошу, цікаву гру.

 

- У минулому сезоні у вас змінилося за сезон чотири тренери. Чому так «штормило»?

- Напевно, тому, що ми давали привід ... Не показували хороші результати, та й у плані гри було не все гаразд. Можливо, це і призводило до того, що змінювалися тренери.

 

- Анатолій Безсмертний починав минулий сезон у ФК "Полтава", потім пішов і зараз учергове повернувся до клубу. Зміг чимось здивувати, або, навпаки, колективу сподобалося, що все як і було?

- Я можу сказати, що всі були дуже раді поверненню Анатолія Петровича, адже більшість вже працювали з ним і дуже добре його знали як людину і як тренера. Його підхід до роботи всім подобався - і персоналу, і футболістам.

 

- Взагалі, що говорять в клубі?

- У клубі всі задоволені, що зараз ми перебуваємо на другому місці. Раніше такого не було. Приємно бачити, що нас вже інакше сприймають усі суперники. Помітно результати великої роботи.

 

- Зимівля - це ще півсправи, попереду дуже тяжке і вирішальне весняне півріччя. Які завдання на сезон у цілому?

- Завдання найвищі: вихід до Прем'єр-ліги, і щонайкраще - зробити це з першого місця.

 

- Хлопці, Ваші одноклубники, кажуть, що атмосфера в колективі зараз дуже хороша. Усі товаришуєте, збираєтеся разом на командні вечері, постійно спілкуєтеся ... Чи згодні?

- Так, повністю згоден. Атмосфера в команді хороша, підібрався чудовий колектив. Як на футбольному полі, так і поза ним. Якщо випадають вихідні, намагаємося зібратися всією командою - з дружинами і дітьми, просто посидіти, поспілкуватися, відпочити.

 

«Зарплата виплачується день у день, жодного разу не було затримок»

- У порівнянні з Вашими попередніми клубами, що відзначите в ФК "Полтава"? У плані інфраструктури, умов, чесності керівництва ...

- У цій команді з усіх поглядів усе відмінно: база шикарна, всі умови створені для футболу, і щодо керівництва можу сказати те ж саме. Зарплату виплачують день у день, жодного разу не було затримок, премії теж через 2-3 дні.

 

- Найкращий і найгірший матчі для Вас особисто і команди в цьому році?

- Мій кращий - вважаю, на виїзді в Черкасах. Мені вдалося забити дубль і принести очки команді в дуже складній грі. А командний - думаю, це гра з "Інгульцем", бо в тому матчі багато що складалося проти нас, але ми змогли переломити гру і виграти її. Найгірший матч - з "Волинню" на виїзді, де у нас взагалі нічого не виходило і ми були самі на себе не схожими.

- "Арсенал" трохи відірвався, хоча був момент, коли ви його майже наздогнал. Інтрига в питанні чемпіонства і прохідних місць ще жива?

- Справді, ми майже його наздогнали, скоротили відрив до двох очок, але програли "Авангарду" на виїзді -  і знову вони відірвалися. Вважаю, друга половина сезону буде дуже цікавою, і хто стане чемпіоном - ще не відомо. Є ще 13 ігор, може багато чого змінитися.

 

- Про Вас. Прізвище у Вас футбольне - був такий легендарний чемпіон-першопроходець «Валет» Трояновський, динамівська легенда. Чи не родичі?

- Знаю, що був такий футболіст у "Динамо", багато читав про нього. Ні, ми не родичі - просто прізвища однакові. Я народився в місті Слов'янськ, починав грати за місцеву команду ФК "Славхліб". Моїм першим тренером був В'ячеслав Михайлович Караченцев.

 

- Як довго йшли до своєї нинішньої позиції? Ви ж на багатьох встигли спробувати себе, здається, Вадим Євтушенко в "Динамо-2" Вас навіть як «неправдиву дев'ятку» в атаці ставив ...

- З краю я почав грати років у 12, а так найчастіше - в центрі поля або нападником. Спочатку було незвично, але з часом звик. Взагалі грав на всіх позиціях - і як атакувальний півзахисник, і, був час, грав зліва навіть у захисті. Були матчі, коли мені і справді доводилося закривати позицію нападника в "Динамо-2". До речі, не можу сказати, що мені там було не комфортно. Навпаки, навіть цікаво. Взагалі, вважаю, зараз футболіст повинен уміти закрити кілька позицій на полі, якщо цього вимагає ситуація. Так що добре, що у мене є такий досвід.

 

- Багато років Ви були «під» першою командою "Металурга" (Донецьк). Чому, та ще й з такими показниками серед дублерів, Ви так і не потрапили до першої команди? За кого з тренерів були найближче до цього?

- З "Металургом" взагалі незрозуміла ситуація: спочатку все було добре, у дублі показував, як для півзахисника, непогані результати, але все одно для першої команди цього було недостатньо. Потім ніби як поступово почали підпускати і навіть, можна сказати, перевели в обойму першої команди, але грав все одно я мало. Не було довіри. Думаю, найближче був за Юрія Максимова: при ньому я дебютував і він найчастіше мене підпускав до ігор Прем'єр-ліги і Кубка.

 

- Як мені здається, Ви остаточно зміцніли після потужного півріччя в "Сталі". Як гралося в алчевській команді, яка, здавалося, пережила таку трагедію з підвищенням яке не відбулося?

- Так, згоден, перехід у "Сталь" допоміг мені в футбольному плані дуже сильно. Якщо чесно, "Сталь" - це та команда, яку ніколи не забудеш. Там було все відмінно, на професійному рівні. Колектив був хороший, команда за виконавцями дуже сильна - багато хто грає зараз в Прем'єр-лізі. Гралося взагалі легко, відразу знайшов спільну мову з партнерами по команді. Коли я прийшов, пройшло вже досить багато часу з того моменту, як з ними так вчинили, але все одно було видно, що хлопці були засмучені, вони так прагнули підвищення в класі, працювали і не вийшло ...

 

«У Грузії грав в селі в горах»

- Чим запам'ятався Вам грузинський період? З ким грали-тренувалися в Чухурі?

- Період в Грузії був коротким - всього три місяці, але запам'ятався дуже добре. Спочатку було дуже важко: інший менталітет, їжа, інфраструктури взагалі немає. Ми грали і тренувалися на одному полі. Але переважили такі переваги, які може дати Грузія - природа там дуже красива, люди чуйні і добрі. Тренувався і грав там ще з одним українцем - Сергієм Любчаком (зараз у ФК "Балкани"). Добре, що його теж запросили, адже самому там з глузду можна з'їхати! Сачхере - це село в горах, де взагалі нічого немає і нікуди не вийдеш.

 

- "Динамо-2" для себе сприймали як шанс на першу команду або знали, що це далеко і недосяжно?

- Чесно кажучи, звичайно, кожен, хто знаходиться в структурі "Динамо", хоче потрапити до основного складу. При тому, знаю, що багато гравців пройшло "Динамо-2" і потім розкрилися, тому, звичайно, розумів, що все залежить від мене - якщо я буду добре грати і показувати стабільний результат, то зможу привернути до себе увагу. Так що відпрацював весь період на повну, розумів, що це той шанс, який треба використовувати.

- Впродовж того сезону ходили чутки, що резерв розформують. Як гралося в команді, яка, наче, не потрібна нікому?

- Складно. Непросто грати в психологічному плані, коли команду щороку розформовують і видно, що ви нікому не потрібні. Але так вирішило керівництво клубу, ми нічого не могли змінити!

 

- Ви - клієнт агента Вадима Шаблія. Як працюється з ним? Адже у нього, здається, клієнтів понад 300...

- Так, у мене з ним є чинний контракт. Звичайно, зрозуміло, що у нього є футболісти дуже високого рівня і буває, що він сильно зайнятий і до нього не додзвонитися, але працюється нормально.

 

- Зараз Ви - сформований гравець, але все ще продовжуєте прогресувати. Взимку спробуєте кудись поїхати на перегляд або це не ваше?

- Прогресувати потрібно завжди. Стояти на місці не можна, щодня потрібно доводити свою профпридатність, тому зараз велика конкуренція у футболі. Взимку, думаю, нікуди не їздитиму - у мене чинний контракт з ФК "Полтава" до літа 2018 року. Команда на ходу, вона потребує допомоги кожного гравця, а ми всі повинні згуртуватися навколо колективу і дуже добре відпрацювати сезон!

 

За матералами SportArena.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору