Новини ЗМІ

Наступний суперник «Буковини» на кримських зборах – ПФК «Суми»

11:30, 21 лютого 2013

23 лютого чернівецька «Буковина» зіграє черговий контрольний поєдинок у Криму. Суперник підопічних Вадима Зайця – колектив першої ліги ПФК «Суми».

12 січня 1982 року при лісгоспі селища Краснопілля створено футбольний клуб із назвою «Явір». Команда почала виступати в обласному чемпіонаті і через 2 роки стала чемпіоном області, а в наступному році завоювала обласний кубок.

 Завдяки тому, що футболісти з Краснопілля увійшли до трійки переможців однієї з груп аматорського чемпіонату 1991 року, команда отримала право взяти участь у першій національній першості серед професіоналів. Спочатку в перехідній, а потім у другій. В сезоні 1994 - 1995 «Явір» здобув перше місце у своїй зоні і підвищився у класі.

У сезоні 1995-1996 «Явір» стартував у першій лізі і на наступні 4 сезони став її міцним середняком. Після того, як головна команда області — сумський "Фрунзенець" на деякий час припинив існування, обласне керівництво вирішило відродити в Сумах футбол. З цією метою у 1998 році «Явір» був переведений в обласний центр і перейменувався в «Явір-Суми». У такому вигляді клуб проіснував півтора сезони.

 Свій новий футбольний похід у Краснопіллі вдруге розпочали з чемпіонату області та аматорського чемпіонату України. Команда два сезони провела в аматорському чемпіонаті і в сезоні 2002-2003 заявилася у другу лігу. Команда стала середняком другої ліги, що було межею команди при тому фінансуванні. Періодично почали з'являтися чутки то про розформування команди, то про те, що в Сумах знову скучили за великим футболом і не проти мати «свою» команду.

 І ось з 9-го туру сезону 2008-2009 року, «Явір» переїхав до Сум, змінив назву на ПФК «Суми» і розпочав проводити матчі на "Ювілейному - одному з найсучасніших стадіонів України.

 15 червня 2010 року Апеляційний комітет ФФУ відмовив ПФК «Суми» у наданні професіональної ліцензії на сезон 2010-2011, таким чином, клуб було виключено з другої ліги 9 липня 2010  року ПФЛ України включила клуб до складу учасників другої ліги. Головним тренером ПФК «Суми» став Ігор Жабченко. За підсумками сезону 2010-2011 команда зайняла 2-е місце у групі А і взяла участь у стикових матчах за право грати у першій лізі. Матч із срібними призерами групи Б ФК «Полтава» завершився з рахунком 2:0 на користь сумчан. Другий стиковий матч ПФК «Суми» програли "Енергетику", тому бурштинська команда зберегла місце у першій лізі.

У сезоні 2011-2012 ПФК «Суми» під керівництвом Ігора Захаряка стали абсолютними чемпіонами другої ліги, перемігши переможців групи Б з рахунком 2:0 ФК "Полтава".

У першості України – 2012/2013 (перша ліга) колектив із Сум посідає 11 сходинку. До цьогорічних  офіційних матчів підопічні Ігоря Захаряка готуються у смт. Куйбишево (АР Крим). ПФК вже зіграв контрольні поєдинки з армянським «Титаном» (1:4), чернігівською «Десною» (2:3), з молодіжним складом луганської «Зорі» (1:0). Щодо змін у «Сумах», то склад цієї команди поповнили захисник Олег Давидов (МФК «Миколаїв») та півзахисник Павло Рибковський («Арсенал», Біла Церква).

ФСК "Буковина"




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору