Новини змагань

MATCHDAY! Близько до аншлагу. Сьогодні - "Металіст 1925" - "Дніпро-1" (відео)

11:00, 23 березня 2019

Анонс суперматчу 19-го туру "Металіст 1925" - "Дніпро-1" на ОСК "Металіст"

Фото: Елісса Вєтрова, metalist1925.com


Найголовніший матч другого півріччя сезону в Першій лізі. Одне із тих протистоянь у ПФЛ, яке цілком відповідає рівню УПЛ – навіть її верхньої шістки на другому етапі. Перша ліга починає весну зі свого головного козирю. Анонсуємо харківське протистояння двох найголовніших фаворитів турніру.

Металіст 1925 (Харків) – СК Дніпро-1 (Дніпро)
18:00. м. Харків. ОСК «Металіст»

Арбітр: Денис Шурман (Київська область)
Дискваліфікації:

* * *

Історичний баланс
В чемпіонатах і кубках України: 4: +1=1–2, 3:3
На поле Металіста 1925: 1: +0=1–0, 1:1
Із них в Першій лізі: 1: +1=0–0, 2:0 на користь Металіста 1925
На полі Металіста 1925 в Першій лізі: —

Чому він настільки важливий?

СК Дніпро-1 – лідер Першої ліги із 5-очковим відривом від найближчого переслідувача, а Металіст 1925 – якраз і є друга команда в турнірній таблиці слідом за своїм сьогоднішнім суперником.

Що означатиме перемога для кожної із команд?

Якщо виграють господарі – лідерська інтрига повернеться й знову підганятиме дніпрян. Якщо виграють гості – питання чемпіонства й єдиної прямої путівки в УПЛ ще на крок (дуже суттєвий!) наблизиться до свого вирішення. Нічия зіграє на руку численним переслідувачам харків’ян. Отже, саме для «25-х» ціна результату максимально висока.

Чим відзначаються ці суперники?

СК Дніпро-1 – команда з найкращою групою атаки (вона є найбільш забивною, в середньому 2,71 гола за гру).

Металіст 1925 – найкращий за результатами домашніх матчів (24 очка в 9 матчах). Вдома він пропускав лише тричі, та й взагалі за пропущеними м’ячами майже на рівних із Колосом – найкращою обороною ліги.

При цьому дніпряни – беззаперечно найкращі за виїзними зустрічами (22 очка у 8 матчах, тільки вони й Колос ще не поступалися в гостях).

Чим відрізняються ці суперники?

Порівняльна статистика від Wyscout:

Футбол – це особистості. Які ключові протистояння матчу?

 

Станіслав Куліш проти Дмитра Поспєлова

Головний форвард дніпрян із 10 голами лідирує у списку найкращих бомбардирів Першої ліги. Він дуже корисний не лише в завершенні атак, а й у підіграші – скидки, короткі паси, виграна верхова боротьба дуже допомагають вінгерам та Когуту, які люблять атакувати з глибини чи другим темпом.

При цьому Поспєлов – топ-захисник нинішньої ПФЛ. Він проводить найкращий сезон у кар’єрі. Чіпкий у єдиноборствах, вдало грає позиційно та на випередження, завдяки чому є найкращим у лізі за перехопленнями. Володіє чудовою антропометрією – він один із небагатьох, хто може протистояти потужному Кулішу в грі лоб у лоб.

Сергій Кравченко (праворуч) проти Єгора Коваленка. Фото: facebook.com/sportclubdnipro1

Сергій Кравченко проти всього півзахисту господарів

Цієї весни йому виповниться 36 років, але екс-збірник навіть через багато років після виступів у Ворсклі, Динамо та Дніпрі все ще в ділі. Справжній лідер команди-лідера: той, хто завжди небайдужий до гри, першим вступає в боротьбу й першим наступає на арбітра. Гарний розпасівник (такої якості проникаючий пас можуть видати лічені гравці у ПФЛ). Винятково сильний виконавець стандартів. Один із тих, хто може чудово прикластися до м’яча і з гри.

Зазвичай навколо Кравченка будується вся гра дніпрян, тому якщо він буде в бойовій формі – навколо нього збиратиметься по кілька суперників. І от тут питання, відповідь на яке дасть лише гра: а чи витримає ветеран темп гри, якщо він буде вищим середнього, звичайного?

Сергій Романов .Фото: Елісса Вєтрова metalist1925.com

Сергій Романов проти флангових захисників СК Дніпро-1

Із 11 гольовими передачами Романов – найкращий наразі асистент першості. Досить універсальний гравець, він особливо небезпечний саме на фланзі. Це й фірмові проходи з подачами, і виконання стандартів під одноклубників. І от тут завдання для досвідчених і висококласних візаві гостей – гальмувати Сергія, змушувати його зміщуватися в гущину, не залишати вільних зон. Справляться? Ось у чому питання.

Велика тренерська дуель

Дмитро Михайленко – можливо, найбільш прогресуючий вітчизняний тренер свого покоління. Насправді, він уже зараз дуже крутий: розкішно працював із дніпрянською молоддю, пройшов бойове хрещення в УПЛ – для своїх обставин, досить добре. Врешті решт, команду, зібрану за місяць до старту сезону, зробив віце-чемпіоном Другої ліги й підвищив у класі. Зараз іде навіть за кращим графіком.

Але чекайте – у Михайленка в цьому сезоні 84,31% набраних очок від можливих. А от у Олександра Горяїнова, який очолив Металіст 1925 вже по ходу сезону, – 86,67%! Саме він є найефективнішим за турнірним результатом тренером поточного чемпіонату.

Президент СК Дніпро-1 Юрій Береза налаштовує своїх футболістів на матчі стейками. Фото: facebook.com/sportclubdnipro1

У якій формі гранди Першої ліги?

На це дасть відповідь тільки «гра на чистовик» – що ж поробиш, якщо найстатусніший матч сезону відбуватиметься вже в стартовому турі весняної частини. Ми ж можемо лише порівняти два клуби за результатами контрольних матчів. Отже, табличка говорить нам наступне:

Команди І В Н П М’ячі % набраних
Металіст 1925 11 4 5 2 17:9 (+8) 52%
СК Дніпро-1 15 8 1 6 19:15 (+4) 56%

Обидві команди встигли провести багатоетапні збори вдома і з виїздом в Туреччину. За підрахунками прес-служби СК Дніпро-1, їхня команда встигла зіграти з представниками восьми країн. Харків’яни також награли кілька міжнародних спарингів, але, як нам здається, якість контрольних матчів краща у їхніх суперників. Кілька разів зустрічі «25-х» переносилися, на початку цьогорічних зборів вони проводили здвоєні спаринги із краматорцями як найближчими сусідами, а також власними юніорами.

Розглянемо для показовості останні 5 контрольних матчів цих команд.

Металіст 1925 виграв 2 при 1 нічиїй та 1 поразці, пропускавши лише в одному із цих матчів. М’ячі 5:2.

СК Дніпро-1 виграв двічі при трьох поразках. М’ячі 6:7.

14 521 вболівальника зібрала ця пара восени 2017 року в Харкові. Фото: Елісса Вєтрова metalist1925.com

Як вони грали між собою?

15.07.2017 – Друга ліга

СК Дніпро-1 – Металіст 1925 – 1:0

Гол: Кожушко, 27

17.09.2017 – Друга ліга

Металіст 1925 – СК Дніпро-1 – 1:1

Голи: Едмар, 42 з пенальті – Когут, 62

07.04.2018 – Друга ліга

СК Дніпро-1 – Металіст 1925 – 1:0

Гол: Логінов, 34

11.08.2018 – Перша ліга

СК Дніпро-1 – Металіст 1925 – 0:2

Голи: Поспєлов, 39, Сула, 55

Як бачимо, лише раз одній із команд вдалося забити більше одного м’яча за гру і тільки раз у цій парі перемагали гості. Якраз у першому колі, коли Металіст 1925 сенсаційно виграв у Дніпрі, провівши найкращий (і один із останніх) матчів під керівництвом Валяєва.

Середня відвідуваність домашніх матчів харків’ян – 7968 за гру. Фото: metalist1925.com

Чому ще ми очікуємо цього матчу?

Щоб перевірити на матчі фаворитів загальні претензії Першої ліги та ПФЛ. Існує думка, що нинішня Перша ліга максимально близька до УПЛ за грою, підбором гравців і навіть фінансами. Якщо залишити за думками Динамо та Шахтар, а також, до певної міри, Зорю із Ворсклою та Олександрією, будь-яка інша команда УПЛ змушена буде дуже постаратися, щоб обіграти будь-яку команду із групи лідерів Першої ліги.

Звісно, протистояння лідерів – це особливий жанр. Часто, під тиском відповідальності за результат, команди спрощують гру й діють надто обережно. Але навіть це покаже якість їхнього виконання. А вона, як ми очікуємо, у Горяїнова та Михайленка цілком гідна. Перед матчем ми спілкувалися із п’ятьма рендомними футбольними фахівцями. Всі визнали, що матч Металіст 1925 – СК Дніпро-1 цілком відповідає рівню УПЛ. Імовірніше за все, її першій шістці…

Не дивно, що напередодні матчу навіть ранньої весни спостерігається величезний ажіотаж. Ще три дні тому було оголошено, що клуб реалізував 15 тисяч квитків. За нашими даними, станом на вечір п’ятниці цифра досягла 20 тисяч. Про всяк випадок, нагадаємо – історичний рекорд Першої ліги складає 29300 глядачів і тримається вже більше 15 років. І ще нагадаємо – минулого сезону ця ж пара на цьому ж місці побила рекорд за всю історію Другої ліги, який тримався від сезону 1993/94.

Будь-який результат матчу, винесеного в центральні в ПФЛ, загострить інтригу в групі лідерів. Ми маємо право вимагати від лідерів не просто протистояння, а й змістовного футболу. А наявність гравців високого класу робить наші очікування більш реалістичними.

І найголовніше – цей матч відбуватиметься у барвистій, святковій атмосфері. Задумайтеся: чи не за цим ми всі насправді скучили, спостерігаючи по вихідних сірі «будні» українського футболу?

 

Артур Валеркo, SportArena




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору