Новини змагань

І.Гатауллін: цього року у заявці "вільних агентів" були Алієв і Богданов

08:00, 25 січня 2019
Сьогодні святкує День народження Ігор Гатауллін - людина, яка допомогла і продовжує допомагати сотням професіональних футболістів

Фото: chernomorets.odessa.ua

Кілька років тому Асоціацією футболістів-професіоналів України (футбольною профспілкою) була запроваджена програма "вільних агентів". Така практика тривалий час існує в Європі, де міжнародні профспілки FIFPro об’єднують понад 60 тисяч професіональних гравців. Наразі у світі, крім європейської існують ще профспілкові Американська, Азіатська та Африканська футбольні конфедерації. Українська профспілка цієї зими традиційно об’єднала для пошуку роботи футболістів, які тимчасово без команд. Це має допомогти їм продовжити футбольну кар’єру, працевлаштуватися до футбольних команд, але не напряму, а через футбольну збірну "вільних агентів", яка виступала у Меморіалі Макарова, однак не пройшла до фінальної пульки, провівши в цілому п'ять матчів групового турніру. Як працює така програма footboom.com розповів Ігор Гатауллін, президент Асоціації футболістів-професіоналів України.

- Збірна вільних агентів засвітилася на всю Україну. Навіть мене футболісти іноді запитують, як потрапити до цієї команди? Хотілося б з першоджерела прояснити ситуацію щодо "вільних агентів", як збирають таку команду? Це ініціатива самих футболістів, чи є відбір за рівнем майстерності?
- Механізм наступний. Здебільшого ми сповіщаємо через засоби масової інформації та наш сайт. Зазначу, що необов’язково футболістам бути членами профспілки. Вступ до нашої Асоціації є абсолютно добровільним. Проводимо кампанію на початку листопада. Збираємо команду до сьомого січня. Від футболіста вимагається припис, що він без контракту, паспорт і ідентифікаційний код. Після Різдва команда збирається докупи й тренується. Збірна вільних агентів готується до турніру Макарова.

Фото: utufu.org.ua


- Після турніру Макарова команда припиняє своє існування, а до цього проводить повноцінний збір?

- Так, збірна "вільних агентів" збирається у кількості 30 футболістів на два тижні тренувань і на турнір Макарова, який традиційно проводить Київська обласна федерація футболу. Хтось із різних причин відпадає й до заявки потрапляють 25 гравців, яким ми надаємо "страховку". В разі травми на турнірі або під час тренування сплачуємо усі витрати. Загалом команда проводить 8-10 тренувань і близько п’яти-шести ігор. Все це відбувається коштом нашої Асоціації футболістів-професіоналів України, ми хлопців харчуємо, розселяємо й орендуємо майданчики для тренувань, а також проплачуємо заявковий внесок на турнір.

- Як до цього ставляться керівники ліг, зокрема Прем’єр-Ліги та ПФЛ?
- У нас чудові робочі стосунки. Ми обов’язково інформуємо ці організації, що збірна "вільних агентів" братиме участь в турнірі й просимо через їхні "можливості" залучати тренерів команд до перегляду футболістів. "Вільні агенти" і самі через ПФЛ і Прем'єр-Лігу докладають зусиль, щоб потрапити до нашої команди. Тобто у нас три джерела поповнення збірної.

- Футбольній громадськості відомо, що збірна України "вільних агентів", не тільки брала учать в українських змаганнях, а й виступала в міжнародному турнірі. Про це, будь ласка, докладніше?

- Так у 2015-му ми брали участь в міжнародному турнірі, який проводить FIFPro, де ми є повноправними членами вже вісім років. Тоді тренером був колишній воротар львівських "Карпат", а нині "Волині" Андрій Тлумак. Ми грали в Австрії, "кістяк" команди складали Дмитро Козаченко, Ігор Остроушко, Дмитро Остапенко, Євген Морозко, Юрій Перін, Ігор Бровко та інші. Три роки команду очолює В’ячеслав Богодєлов, син відомого футболіста Павла Богодєлова, який грав за "Динамо" (Київ), "Локомотив" (Вінницю) та інші команди. Хочу висловити подяку В’ячеславу, який завжди якісно відпрацьовує у ці короткі відрізки часу.

Фото: прес-служба ПФЛ


- Серед "вільних агентів" є, скажімо так, футболісти з "іменами"?

- Їх багато, ознайомитися з усіма футболістами можна на нашому сайті. Скажу про декількох. В різні роки після турніру Макарова поїхали в команди відомі футболісти Піщур, Романчук, Воронін. Свого часу майже одразу після турніру запросили до "Дніпра" вихованця школи "Динамо" Кирила Петрова, але контракт тоді він підписав з донецьким "Олімпіком". До речі, Петров був в команді юніорів, які 2009 року стали чемпіонами Європи з фінальною частиною у Донецьку. Також "Шахтар" залучив до себе нашого молодого воротаря. Цього року у нас були в заявці футболісти екстракласу Олександр Алієв і Андрій Богданов.

Олександр в останній момент відмовився, а Андрія, лише побачивши в заявці, без перегляду запросила команда прем’єр-ліги чернігівська "Десна". На турнірі Макарова завжди буває величезна кількість тренерів і селекційних служб команд. Кожного року футболістів переглядають імениті наставники Кварцяний, Барабасевич, Жабченко, Рябоконь, Забранський, Санжар… Цього року приїжджали Олег Федорчук, Анатолій Безсмертний та Сергій Попов, який, як відомо почав працювати в луганській "Зорі".

- Футболістів називають "вільні агенти", тобто, вони потрапляють до команд безкоштовно?
- Не зовсім так. Ми беремо в команду справжніх "вільних агентів", це футболісти, у яких контракт або закінчився, або він розірваний за обопільною згодою сторін. На період трансферного "вікна" вони є "вільними агентами". Клубам, які залучають футболістів з нашої збірної, нічого платити не потрібно. В усьому світі проводяться подібні турніри. В Європі перед тим як залучати футболістів до команди "вільних агентів", ретельно перевіряються їхні документи. Ми робимо так само…

Профспілки допомагають футболістам знайти свою команду. Така практика існує у світі 10-12 років. У нас чотири роки. Ініціатором працевлаштування професіональних футболістів є міжнародна профспілкова організація FIFPro. Влітку на два тижні збирається міжнародний "табір", складений з "вільних агентів". Ми також делегуємо двох-трьох футболістів, які цілком вірогідно можуть потрапити в будь-яку команду будь-якої країни Європи. Позаминулого року подібний "табір" організовувався на Мальті.


- У підсумку, потрапляючи до збірної "вільних агентів", у наших футболістів є додаткова мотивація, найкращі можуть поїхати в міжнародний "табір" і потрапити до команди, котра виступає в європейському чемпіонаті?

- Так, це практична допомога наших профспілок професіональним футболістам. Нагадаю, що цього року відбудеться турнір, або його можна ще назвати неофіційним чемпіонатом Європи серед "вільних агентів", у якому братиме участь й наша збірна України "вільних агентів"…

 

Прес-служба ПФЛ за матеріалами footboom.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору