Новини ЗМІ

Жабченко: Гірнику-Спорт треба працювати над реалізацією

12:00, 16 січня 2022

Головний тренер «Гірника-Спорт» Ігор Жабченко розповів про свої враження від першої частини чемпіонату, а також згадав про найбільш пам’ятні події 2021-го у житті команди

Фото: gornyak-sport.net


- За п’ятибальною системою виступ Гірника-Спорт у першій частині чемпіонату можна оцінити «три з половиною», - сказав клубній преслужбі Ігор Жабченко. - Хоча можна і четвірочку, тому що в нас була нова команда. З 2019-го у Гірнику-Спорт змінилося чотири команди. Тобто повністю змінювався колектив. Спочатку це була одна команда, а потім друга, третя і четверта. Ось і у першій частині поточного чемпіонату виступала так звана четверта команда.

Непогано ми пройшли першу частину, але й були домашні ігри, які ми провели невдало. В тих поєдинках ми створювали багато небезпечних моментів, але не могли забити у рідних стінах. Вдома грали просто жахливо, була погана реалізація і ми пропускали, програвали матчі, поступалися командам, в яких мали б якщо не стовідсотково вигравати, але точно не програвати. Тому, це нас і підвело, а так - дійсно важко, коли новий колектив, нові вимоги для гравців, що приходять у команду.

Але я дуже радий, що на початку чемпіонату до нашого колективу приєдналися такі гравці як Андрій Понєдєльнік, Руслан Паламар, Вадим Яворський, Максим Цвіренко, Роман Никитюк, Артем Мильченко, Артем Кулаковський, Дмитро Шинкаренко, Юрій Кравчук, а також голкіпер Андрій Кліщук. Зараз у нас хороший колектив, який можливо залишать максимум два-три гравці, ми доберемо ще трьох-чотирьох виконавців і будемо боротися далі у чемпіонаті.
- Із тих гравців, яких Ви назвали, вони усі залишаться і після зимової перерви?
- Звісно. Вони нікуди не підуть. Ми їх просто не відпустимо, бо вони нам потрібні. Той же Єгор Твердохліб – це молодий футболіст, Артем Сьомка… Вони провели кілька хороших матчів. Хотілося б, щоб і бразильці були більш корисними для команди. Але знову ж Бруно зламався. На зборах виглядав непогано, але отримав травму на початку чемпіонату і потім дуже важко входив у матчі і практично не зумів увійти у чемпіонат після відновлення. Клебер - це непоганий виконавець, але йому треба адаптуватися, а так у нього багато хороших ігрових якостей. Він ще молодий хлопець, йому тільки вісімнадцять років.

- Враховуючи Вашу оцінку першої частини сезону, Ви спочатку дали три з половиною бали, а потім, ще надали півбали. Можливо це мабуть за переможний останній матч року із «Олімпіком». Приємно йти у відпустку після перемоги. Чи не так?
- Звісно, це я також врахував. Перед цим була гра домашня гра із тернопільською Нивою. Перший гол суперник забив, коли гравець Ниви головою спрямував м’яч, який відскочив від землі… Він мабуть і сам цього не очікував. А ми створюємо моменти, але м’яч взагалі не хоче залітати до воріт суперника. Не знаю, що треба робити. Можливо викликати батюшку, аби він пройшовся по нашому домашньому полю. Були пропозиції зіграти матч з Олімпіком вдома, але я сказав: «Дякую, ми краще на виїзд поїдемо».

Фото: gornyak-sport.net


- Ви дивилися статистичні дані Гірника-Спорт за першу частину чемпіонату і знаєте, де у команди справи кращі, де трохи гірше. Перше, що кидається у очі – це мала кількість забитих м’ячів. Чим поясните цей факт?
- Так, є такий факт, але й ми пропустили не дуже багато. Над реалізацією треба працювати. Створюємо достатню кількість моментів, але реалізація в нас не краща. Виправимо цей момент.
- Чи є тут претензії до лінії атаки на чолі із Вадимом Яворським?
- Претензії є до всіх, ми ж не тільки на одного Яворського граємо. Хоча це його безпосередній обов’язок – забивати голи. Він видав три поспіль результативні гри у чемпіонаті, забивав у Кубку України. Хотілося б від нього більше стабільності. У Вадима у кожній грі є моменти. Щось в нього не йде, можливо десь не допрацьовує. Але я вважаю, що у міжсезоння ми попрацюємо на зборах та покращимо результативність у другій частині чемпіонату. Повернусь знову до проблеми, про яку вже говорив: частина гравців прийшла до нас у розібраному стані. У тому числі і Вадим Яворський, і вже протягом чемпіонату він входив у сезон. Той же Паламар… Щодо Руслана, то я дуже радий, що він дав згоду грати за «Гірник-Спорт». Це лідер середини поля, він притримує м’яч, може віддати гостру передачу, відпрацьовує в обороні. Молодим гравцям нашої команди є з кого брати приклад. Той же Андрій Понєдєльнік, в усіх матчах першої частини відпрацював від дзвінка до дзвінка. Виконував великий обсяг роботи. Від нього хотілося б гольових передач, щоб він більше забивав голів, але знову таки – люди тільки прийшли до нашої команди влітку і ми все починали з нуля. Але я впевнений, що ми все налагодимо у механізмі нашої команди.
- Той же Кліщук приєднався до Гірника-Спорт вже по ходу чемпіонату…
- Так, я дуже радий за Андрій Кліщука, що він у нашому колективі.
- Як його вдалося знову запросити до Гірника-Спорт?
- Коли на початку чемпіонату ми дізналися, що Андрій у пошуках клубу, то запропонували йому приєднатися до нас. Я знав його кращі якості і був впевнений, що це класний воротар. І також радий, що він дав згоду на нашу пропозицію. Краще грати, ніж сидіти та чогось чекати. Зараз він продемонстрував свій рівень – вони з Понєдєльніком потрапили до збірної півріччя Першої ліги. Можу їх тільки похвалити.
- Якщо у Гірника-Спорт в першій частині чемпіонату є проблема з реалізацією, то за ударами суперника - команда у п’ятірці кращих…
- І за ударами, і за єдиноборствами ми також у лідерах. У цьому компоненті у Першій лізі одними з найкращих є саме гравці «Гірника-Спорт» - Яворський та Понєдєльнік. З ударами та єдиноборствами в нас немає проблем, а ось у завершенні атак – тут є над чим працювати: десь поспішаємо, десь щось не виходить. А так по усіх ігрових якостях в нас непогані справи. Ми поступилися лише у одній грі – у першому матчі чемпіонату з «Краматорськом». Ми вийшли якимись непідготовленими, зіграли дуже погано і у цьому матчі суперник переграв нас повністю. А в усіх подальших матчах, де ми навіть і програвали, в нас була непогана гра. У грі із «Оліміпком» у суперника пройшли дві контратаки, ми отримали два голи у свої ворота. В нас було стільки моментів, які ми не змогли реалізувати. Головне, що до нас прийшли гравці хорошого рівня, є з ким працювати, молоді футболісти. З усіма приємно працювати. Приємно, що не треба нікого розганяти. Є можливість з цим колективом йти далі. А не так як в нас було – кожні півроку в нас з’являлася нова команда. Хай хтось спробує створити нову команду за півроку. Ми ж не просто так відбували номер. Усі наші команди грали і чогось здобували.
- Давайте згадаємо домашню гру із «Металістом» (1:1), після якої справи у «Гірника-Спорт» пішли на краще… Була дуже цікава гра із лідером чемпіонату, коли у складі «Гірника-Спорт» було багато молодих гравців, у тому числі й ті, хто не завжди потрапляє до основного складу. Після того матчу молодий воротар Георгій Клімов навіть потрапив до збірної туру, а Єгор Твердохліб забив кращий гол у перший частині чемпіонату…
- Перед «Металістом» і після нього, в нас була дуже важлива гра. Чемпіонат складається не з одного матчу. Треба було думати що буде далі. Вирішили, що треба дати можливість спробувати себе молоді, дати їм зіграти і надати можливість перепочити тим гравцям, які постійно виходили у основному складі й були у ігровому тонусі.
- Ситуація була такою: «пан або пропав»?
- Саме так. Але наші молоді гравці вони молодці. Вони вийшли та не здалися. Металіст мав там якусь перевагу, його гравці володіли м’ячем, але практично нічого не створили біля наших воріт. Ми ще й мали шанс виграти, якщо б гол забив Саша Кожевніков. А так ми подивилися, що в нас є резерв. Той же Жора Клімов. Це молодий голкіпер, у якого неймовірні дані. Є з ким працювати. Та молодь, яка вийшла у нас, вона дала привід радіти. Нажаль, вже наприкінці першої частини чемпіонату в нас отримав дуже серйозну травму Родіон Посєвкін. Це я вважаю один із талановитіших молодих гравців щодо техніки, щодо футбольного мислення. Він має вирости у гравця високого рівня. Зрозуміло, що він не потрапляв до складу команди. Він ще досить «сирий». А ось у тренувальному процесі мені він дуже подобався потихеньку він відновиться і будемо його залучати до ігор.
- Мабуть неприємно згадувати той момент, коли Родіон отримав травму, але все ж таки…
- Це сталося на тренуванні за два-три тури до фінішу. Там дуже серйозна травма. Пошкоджені і «хрести» і «меніск». З Мильченко вони у простій ситуації зіштовхнулися.
- Чи має Родіон шанс вийти до кінця чемпіонату?
- Думаю, що так. Йому зробили операцію. Відновлення триватиме протягом 5-6-х місяців.
- Можна зробити висновок, що ви бачите потенціал у гравців лави запасних?
- Звісно. Нам треба ще посилити деякі позиції. Нам потрібен лівий захисник. Це в нас проблемна позиція. Сафіханов старався, але поки не тягне. Але знову таки, в нього були матчі, в яких він діяв досить непогано. Але все одно хочеться кращого. Було б непогано запросити ще одного форварда, хочеться бачити більше креативу у середині поля, придбати флангового півзахисника.
- Чи обговорювали ці питання із керівництвом клубу?
- Так. Зі спортивним директором Гірника-Спорт Олексієм Шалаєвим ми постійно все це обговорюємо і шукаємо шляхи вирішення кадрових питань. В нас вже є кандидатура гравця, з яким ми підпишемо попередній контракт. Я хотів цього гравця давно запросити. Є ще низка молодих талановитих хлопців. Подивимось, хто є у Гірнику-Спорт-2, там є два-три непоганих гравці. Головне, що у команді залишилися ті 18 гравців, які були постійно задіяні у матчах першої частини. Дуже радий, що не треба збирати нову команду.
- Прізвища гравців, яких бажаєте запросити до команди, зараз зможете розкрити?
- Не будемо поспішати. Все це буде відомо вже під час зимової підготовки команди.
- Поділіться планами на зимову перерву…
- Команда збереться 25 січня. Перший збір триватиме 14 днів. Ми запланували вже перші три матчі. Спочатку гратимемо із СК «Полтава», потім будемо брати участь у турнірі Кубок Віктора Пожечевського. Після першого збору буде три дні вихідних дні і потім знову буде двотижневий збір. А третій збір побачимо, може все ж таки змінимо наші традиції та із невиїзних команд, станемо виїзною, і проведемо збір у Туреччині. Побачимо.
-  Рік тому до нашої команди прийшли перші бразильці. Як Вам з ними працювалося і як працюєте з нинішніми південноамериканськими легіонерами? Приміром, перший легіонер «Гірника-Спорт» Лукас зараз би не завадив би своїми діями у команді і міг би підвищити результативність?
- Лукас зараз би він розкрився б ще більше. Проблем з бразильцями немає. Вони професіонали. В нас є англомовні гравці. Бразильці швидко все сприймають та навчаються. Бруно – той вже все розуміє та розмовляє. Клебер – він також із задоволеннями спілкується, є дуже відкритою людиною. Це нормальні хлопці. Лукас – це кваліфікований футболіст, звісно, якщо б він був у команді, ми б набагато більше забили би м’ячів.
- А хто із гравців у команді допомагає бразильцям із англійською?
- Олексій Федоров добре знає англійську, Максим Цвіренко також англомовний. Юра Кравчук теж може щось їм пояснити. Бразильці все чудово розуміють, тому що в нас тренувальний процес створений на ігрових серіях, де треба виконувати те, що ми вимагаємо виконувати під час ігор.

Фото: gornyak-sport.net



- Рік тому ви одразу знайшли спільну мову із новим керівництвом команди? Обговорили головні моменти у співпраці і зараз все йде без будь-яких зривів?
- Ніяких питань до керівництва немає. Незабутнім є той момент, коли минуле керівництво клубу розпустило команду наприкінці 2020-го. Це було просто ненормальне явище. У той момент ми також спілкувалися із Олексієм Шалаєвим, який також задавав мені питання: «Що трапилося?». Від тієї ситуації, яка тоді виникла усі вболівальники були в шоковані, у тому числі і ті люди, які сприяли діяльності клубу. З тієї команди п’ять гравців пішли грати у прем’єр-лігу. Враховуючи цю ситуацію, клуб мав можливість заробити непогані гроші на цих гравцях. Виникла ситуація, коли знову довелося збирати гравців на півроку. Треба було враховувати, що не було черги бажаючих йти до Гірника-Спорт. Ситуація була не з кращих, хоча якщо чесно не побажаю нікому із тренерів таке пережити. Цікаво, що за цю ситуацію ніхто не відповідав. Ось і все. Це просто здається, що це так легко, узяти і зібрати колектив і кожні півроку змінювати гравців.

- 2021-й рік мабуть пішов за три роки? Чи багато сил відібрав він у Вас?
- Дуже багато. Такі зміни, які в нас були, не додають здоров’я. Вони відбирають багато нервів. Важко було, але головне, що було розуміння з боку керівництва клубу під час наших поразок. Спортивний директор Олексій Едуардович Шалаєв та виконавчий директор клубу Віталій М’якінін це сприймали з розумінням. Таке ставлення заслуговує на повагу, це був великий плюс у роботі. Вони молодці, що підтримували команду і ніяких проблем в нас не було. У важкі часи після деяких прикрих поразок Олексій Шалаєв казав просто: «Працюємо далі». Через певний час, команда набрала хід і ми таки рушили далі.

- Що побажали гравцям Гірника-Спорт після останнього матчу із Олімпіком?
- Найголовніше було відпочити і бути із родинами. Відпочити від футболу два-три тижні, а потім потихеньку бігати у міні-футбол, щоб гравці виходили з відпустки не в розібраному стані, а з певним фундаментом.

- Чи спостерігаєте Ви за екс-гравцями Гірника-Спорт, які виступають у клубах прем’єр-ліги?
- З ними я завжди на зв’язку, ми спілкуємося, підтримуємо один одного. Той же Саня Петрусенко. Коли він прийшов, мені Петро Матвійович Каплун, який на той час керував клубом, задавав питання, щодо здібностей цього футболіста. Але ми його потихеньку вводили у склад команди. Він же не одразу потрапив до складу, коли прийшов до нас із Динамо. Ми його потихеньку підводили і потім він став гравцем основного складу, було видно, що в нього є потенціал. І зараз він грає у Минаї, був капітаном команди. Я знаю, що його хотів придбати Металіст, але харків’яни обрали іншу кандидатуру. По ньому є зацікавленість клубів, які бажають його бачити у себе в складі. Той же Богдан Векляк достатньо пограв у донецькому «Олімпіку» в УПЛ, зараз у «Минаї». Це молодий гравець. Юра Батюшин у Металісті 1925 просто красень. Вітя Лиховидько був один з кращих у Чорноморці, але у Минаї в нього щось не пішло.


- Як відсвяткували Новий рік?
- У Києві із родиною. В мене велика родина і ми наряджали ялинку на вулиці та в будинку.
- Чи дивилися футбол до Нового року після завершення першої частини чемпіонату?
- Ні, жодної гри не дивився. Повністю відпочивав від футболу. Іноді заглядав на футбольні інтернет-сайти.

- Які у Вас найулюбленіші страви на Новий рік? Чи було там олів’є?
- Фахівець із олів’є – це в нас Юрій Миколайович Сак. З ним, а також з тренером воротарів Олександром Бабаком, лікарем команди Андрієм Баглаєнком та масажистом Юрієм Котигою ми плідно попрацювали у 2021-му. Вони усі молодці. Півроку ми всі разом працювали досить непогано. Ми були злагодженим колективом, це також вплинуло на становлення команди цього сезону. Новий колектив - це завжди складно. А ми вже знали один одного досить давно. З лікарем Андрієм Баглаєнком знайомі із дев’яностих. Із Юрієм Саком із 1993 року. Олександр Бабак в мене був ще у команді «Система-Борекс», тоді він був молодим воротарем. Потім був в нас у Сумах, де ми разом працювали із Юрієм Саком. Ми дуже добре знаємо один одного.
 

Пресслужба ПФЛ за матеріалами gornyak-sport.net




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору