Новини змагань

Жабченко і Микитин - найкращі тренери 12 туру змагань ПФЛ

10:00, 9 жовтня 2021

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру змагань ПФЛ сезону 2021/22

Фото: gornyak-sport.net


До дев’яти очок дійшла перевага харків’ян над найближчими конкурентами – «Металіст» все ще не програє в рамках чемпіонату, єдиний раз до цього втрачав очки, успішно просувається в Кубку України. Контрастом на фоні таких результатів невдалий старт «Гірника-Спорт» ‒ вкотре оновлені кадри потребували часу на зіграність і набір форми. Тож нічия одного з аутсайдерів і лідера стала найбільшою сенсацією 12-го туру.

Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер ФК «Гірник-Спорт» Ігор Жабченко. Його підопічні зіграли внічию з харківським «Металістом» (1:1 на власному полі), перервавши затяжну виїзну переможну серію лідера.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Особливість «Металіста» полягає в тому, що ця команда ще ніколи не програвала на виїзді в своїй новітній історії. Більше того, майже рік з осінньої частини Другої ліги минулого сезону харків’яни не втрачали очок у виїзних матчах чемпіонату та кубка – 13 перемог із загальним рахунком 39:5. Зупинити таку «машину», тим більше – в оновленому складі після того, як суперника розізлила не найкраща гра в попередніх турах, це прирівнюється перемозі.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Всупереч приказці про «переможний склад не міняють», після вдалого виїзду в Івано-Франківськи проти лідера тренерський штаб «Гірника-Спорт» виставив 9 (!) нових гравців у стартовому складі. Зберегли своє місце на полі тільки захисник Цвіренко та півзахисник Клебер, а воротаря Кліщука після пошкодження змінив молодий Клімов, який до цього в чемпіонаті зіграв лише раз (пропустивши 4 м’ячі від «Альянсу»). «Металіст» зіграв без кількох провідних гравців, у тому числі Балулі та Танчика, але негативний

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Важко сказати, яким був розрахунок тренерського складу, який виставив проти «Металіста» експериментальний склад: чи то прагматично вважали, що не в матчах з лідером розігруються основні очки, чи то знали глибинний потенціал своєї команди й покладалися на свіжість молоді, проте задумка спрацювала й «Гірник-Спорт» відпрацьовував по всій ширині поля й відстояв прийнятний результат .

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Цього сезону більшою мірою «Гірник-Спорт» чергує схему 4-1-4-1 із 4-2-3-1. У матчі з «Металістом» тренерський штаб цілком доречно на підмогу Мильченку висунув Кулаковського, додатково наситивши опорну зону, а також напрацював хорошу взаємодію між Твердохлібом і Кожевніковим. Якщо враховувати, що таке хороше враження на фоні лідера справило умовно наполовину резервне поєднання гравців, то «Гірник-Спорт» має серйозний потенціал для зростання.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

«Гірник-Спорт» стартував вкрай невдало, пояснення чому – чергове оновлення складу (до того ж, багато потенційно сильних гравців не пройшли з командою збори, так що до цих пір набирають кондиції через навчально-тренувальний процес і ігри). Проте в останніх турах ми констатуємо приємні ознаки стабілізації команди – три тури без поразок (правда, 5 очок із 9-ти можливих), а особливо значно налагоджені ігрові зв’язки та взаємодії. Важка, але якісна робота тренерського штабу на чолі з Жабченком, який за останні півтора роки декілька разів вимушено оновив склад.

Лауреат 12-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Ігор Жабченко («Гірник-Спорт»)
Середній бал – 4,6



У південно-східній групі Другої ліги – одноосібний лідер. Всупереч прогнозам і очікуванням, це не хтось із грошовитих дебютантів, багатих агро-клубів, а саме запорізький «Металург», який у минулому сезоні задовго до завершення чемпіонату програв боротьбу «Металу» та «Кривбасу».

Фото: mfcmetalurg.com


Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер запорізького «Металурга» Володимир Микитин. Його підопічні завдали поразки маріупольському «Яруду» (3:1 на чужому полі), продовжуючи свою переможну серію.

1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

У минулому чемпіонаті «Металург» двічі обіграв маріупольців (2:1 і 3:0), та й у поточному чемпіонаті «Яруд» певним чином збавив оберти – програв у минулому турі «Балканам», забагато очок втратив вдома (+2=2‒3), та й взагалі в останніх турах був нестабільним. Але при цьому, звичайно, всі налаштовуються на лідера, так що очки здобуті в непростій опозиції.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Запоріжці вже місяць грають без найбільш досвідченого опорника Кропивного – цього разу з особливим успіхом його замінив Піддубний. У той же час, склад «Яруду» також був далеким від оптимального – крім Мамра, Мамросенка та Саєнка був відсутній Корицький. Важливий гравець маріупольської групи атаки опинився в лазареті.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

«Металург», який за останній рік втратив кількох основних футболістів (Сарапій, Підлепенець, Олійник), а також пережив кілька втрат через травми, в останніх турах дуже бережно використовує свій обмежений склад. Тренерський штаб повністю повторив «старт» переможного матчу з СК «Полтава» (1:0 вдома), та й порівняно з трьома попередніми матчами зміни були одиничними (Загоруйко давав ротацію Коваленку та Могильному).

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Металург» ‒ одна з останніх команд в Україні (на рівні з сусідами з луганської «Зорі»), яка системно використовує тактичну схему 4-4-2. Причому, в її сміливій реалізації «ромб», «діамант» ‒ тобто, 4-1-3-2. Завдяки цій формації в останні роки добре проявили себе молоді Сидоров, Могильний, Підлепенець. Вона добре реалізовує диспетчерські якості Загальського. Проте, враховуючи втрату Кропивного, дає додаткове напруження на опорника.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це восьма перемога поспіль підопічних Микитина (загальний рахунок – 17:2), причому, вона включає й матчі з кількома конкурентами в боротьбі за підвищення в класі. В усій Другій лізі, серед 31 учасника, «Металург» залишився останнім непереможним.

Лауреат 12-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:
Тренер туру – Володимир Микитин («Металург» Запоріжжя)
Середній бал – 4,6

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору