Новини змагань

Увага! Президент на полі! Найяскравіші граючі президенти клубів ПФЛ

13:00, 13 лютого 2021

На фото: Артур Загорулько, фото А.Вільганюк

Сьогодні день народження нового президента вінницької «Ниви». Причому, 28-річний Артур Загорулько не збирається завершувати виступи, а хоче допомогти своїм одноклубникам на полі. Це логічно, тому що за своїм рівнем, досвідом і майстерністю новий президент – справжня зірка атаки «Ниви». У 22 матчах за вінничан на офіційному всеукраїнському рівні він відзначився 8 голами та 2 результативними передачами. Це не дивно: в послужному списку Загорулька – виступи за «Шахтар-3», «Зорю», ФК «Маріуполь» (тодішній «Іллічівець»), «Ворсклу», «Олімпік» і «Рух». Тож будемо чекати від нього вістей і на полі, і поза ним.

А хто ще поєднував керування клубом із виступами на полі? Пригадуємо найбільш яскравих граючих президентів нашого футболу.

Владислав Гельзін

Клуб: «Олімпік» (Донецьк) Д3, Д2, Д1

Матчів/голів ЧУ+КУ: 153/24

На професіональному рівні 26-річний бізнесмен дебютував ще 6 серпня 2000 року, коли його «Машинобудівник» (Дружківка) вибив із кубка «Іллічівець-2» (нині цей клуб грає під назвою ФК «Маріуполь»). А через кілька років разом із донецьким «Олімпіком» дебютував у Другій лізі. Гельзін забивав надалі практично в кожному сезоні, в найкращому для себе чемпіонаті (2009/10) записав на свій актив сім м’ячів, у тому числі – хет-трик у матчі зі свердловським (нині – довжанським) «Шахтарем». «Коронки» Владислава Григорійовича – стандартні положення, пенальті та штрафні. Загалом, він забив майже чверть сотні м’ячів.

Виступи Гельзіна припали на славний період в історії клубу: «Олімпік» послідовно виграв свою групу Другої ліги України (2010/11), Першу лігу (2013/14), дістався до півфіналу Кубка України (2014/15) та виграв традиційний Меморіал Олега Макарова 2016 року. 8 травня 2016-го 42-річний Владислав Гельзін вийшов у стартовому складі проти кам’янської «Сталі», завершивши виступи вже в Прем’єр-Лізі. Він – рекордсмен серед граючих президентів за кількістю голів на професіональному рівні за час гри на цій посаді.

Микола Лиховидов

Клуб: «Реал Фарма» (Одеса) Д3

Матчів/голів ЧУ+КУ: 145/0

За створений ним два десятиліття тому футбольний клуб Микола Іванович уже давно провів більше півтисячі матчів – він грає в середній лінії й носить капітанську пов’язку, причому, на відміну від інших колег по футбольному захопленні, не виходить на заміну, а з’являється з перших хвилин, покидаючи поле після 15-30 хвилин гри. Саме зусилля та підтримка відомого спортивного мецената, бізнесмена та науковця допомогли клубу вирости з аматорських змагань міста та області до Другої ліги, і в професіональному статусі «Реал Фарма» бере участь у змаганнях ПФЛ вже десятий сезон.

Читайте також:

Футбольний джентльмен! Микола Лиховидов сьогодні святкує

А Микола Лиховидов установив і щоразу покращує рекорд Другої ліги та всього професіонального футболу України за віком виступу. Найстарший футболіст чемпіонату України за всю історію кожен раз, з’являючись на полі, отримує в нагороду за вірність Грі оплески вболівальників і з Одеси, і з інших міст. Один із найбільш шанованих футболістів, за весь час виступів на профі-рівні лише раз отримав від арбітра жовту картку за всі 145 матчів (клубний рекорд «Реал Фарми»).

Олексій Кікірешко

Клуб: «Арсенал-Київ» (Київ) Д3, Д2

Матчів/голів ЧУ+КУ: 9/0

Граючий президент «Арсеналу-Київ» дебютував на всеукраїнському рівні в Кубку України з футболу серед аматорів 2014 року. Встиг пограти за «канонірів» і в міських, і в усеукраїнських змаганнях. Зіграв 5 матчів у Другій лізі, два – в Першій, ще один – на Кубок України.

Микола Пихтін і Микола Паламарчук  

Клуб: «Динамо-ІгроСервіс» (Сімферополь) Д3, Д3

Матчів/голів ЧУ+КУ: 26/0+4/0

Самобутній клуб виріс із Другої ліги в Першу, в 2001-08 роках вісім сезонів відігравши в ПФЛ України. А «родзинкою» команди був виступ в її складі найстарших на той час футболістів-професіоналів у нашій державі. Ними стали керівник кримського главку міліції Паламарчук і його перший заступник Пихтін, які брали участь у розвитку та керівництві цим клубом. Досить часто гравці в віці за 50 з’являлися на полі, загалом награвши три десятки матчів на двох. Аж до рекордів Лиховидова вікові орієнтири, встановлені Пихтіним і Паламарчуком, лишалися рекордами українського футболу.

Роман Капаністий

Клуб: «Діназ» (Вишгород) Д3

Матчів/голів ЧУ+КУ: 221/28

Він був досить відомим форвардом, встиг пограти навіть у Вищій лізі за «Ворсклу», також виступав за «Ворсклу-2», «Металург-2» (Донецьк), «Борисфен-2» (Бориспіль), «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка), «Сталь» (Кам’янське) та ЦСКА (Київ). Навіть завершивши виступи на професіональному рівні, не розлучався з футболом, граючи за низку аматорських колективів Києва та області. В 2018 році досвідченого Капаністого запросили в «Діназ», який створював команду для участі в турнірах всеукраїнського рівня. І Роман встиг відзначитися голами на всіх рівнях, де виступав вишгородський клуб – чемпіонат Київщини, чемпіонат України серед аматорських команд і тепер уже Друга ліга!

Рік тому на загальних зборах Романа Капаністого обрано новим президентом клубу. Вже в якості граючого президента він забив з пенальті в ворота вінницької «Ниви» в матчі 3-го туру Групи «А» Другої ліги (19 вересня 2020 року).  

А також:

Засновник ФК «Агробізнес» (Волочиськ) Олег Собуцький загальновідомий як меценат збірної України серед ветеранів, у складі якої часто грає й багато забиває м’ячів. А в 2016-17 роках, коли «Агробізнес» задавав тон у футболі Хмельниччини та заявляв про себе на всеукраїнському рівні, Олег Михайлович провів сумарно 4 матчі за волочисців на місцевому та загальнодержавному рівні.




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору