Новини змагань

Скільки заробляють футболісти в Україні

16:30, 1 грудня 2019

«Щоб заробити на життя, треба працювати. Але якщо ти хочеш розбагатіти, доведеться придумати щось інше »- розхожа істина, озвучена французьким письменником Альфонсом Карром.

Футбольні зірки світового рівня підписують контракти на десятки мільйонів доларів. Але, і тут часто трапляються скандали, пов'язані з несплатою або приховуванням податків. Що вже казати про зарплати українських футболістів.

Футбол є невід'ємною частиною життя сучасного суспільства. Це найпопулярніша в світі спортивна гра, в яку грають мільйони, а дивляться - сотні мільйонів. Провідні спортивні клуби світу отримують дохід не тільки і не стільки від продажу квитків і абонементів на сезон, скільки від продажу спортивної атрибутики клубу, телевізійних прав, реклами та ін. Великий футбол вже давно перестав бути видом спорту в чистому його вигляді, а є прибутковим бізнесом, що приносить мільйонні прибутки не тільки футболістам, а й футбольним функціонерам.

Професійна кар'єра середньостатистичного футболіста триває близько 15 років. Зазвичай на професійному рівні молоді футболісти починають грати у віці близько 20 років, і закінчують, приблизно в 35 річному віці. Звичайно, бувають і винятки, наприклад, Діно Дзофф або Алан Ширер виступали понад 20 років на найвищому рівні. Але, це більше виняток з правил. По суті, футболіст, який завершив свою професійну кар'єру, є ще досить молодою людиною в працездатному віці. Що таке 35-40 років? У такому віці багато фахівців з інших професій тільки починають підйом по своїм кар'єрним сходам. Футболіст ж, повісивши «бутси на цвях», залишається один на один зі своїми проблемами. Найчастіше у багатьох футболістів до завершення їх кар'єри немає ні хороших грошових заощаджень, ні роботи. Доводиться починати життя з «чистого аркуша», не маючи будь-яких професійних навичок з іншої сфери діяльності. Тому, доля середньостатистичного професійного футболіста, який не хапав «зірок з неба», а все життя грав у різних клубах «середньої руки», як правило, незавидна.

За часів СРСР, коли молодий фахівець, який закінчив інститут, отримував оклад в 120 карбованців, а фахівець зі стажем був радий 200 карбованцям, футболісти провідних клубів мали заробітки в 500-1000 карбованців. Це дуже пристойні гроші були на той момент. Наприклад, автомобіль коштував на той час близько 5000, але купити його було справжньою проблемою. Хліб за часів СРСР коштував 16-20 копійок, морозиво від 7 до 28 копійок, проїзд на трамваї - 3 копійки, метро - 5 копійок. Багато футбольних клубів, що грали від підприємств, оформляли своїх гравців на ці підприємства, і їм нараховувалася зарплата і йшов трудовий стаж. Наприклад, так робили в донецькому «Шахтарі», де всі футболісти закріплювалися за «своїми» шахтами.

З розвалом СРСР все кардинально змінилося. Тепер футбольні клуби стали такими собі дорослими «іграшками» в руках багатих бізнесменів, які вихвалялися один перед одним, хто з них крутіший. Донецький «Шахтар» взяв під своє «крило» Рінат Ахметов, київське Динамо відійшло братам Суркісам, канувший в небуття дніпропетровський «Дніпро» спонсорував Ігор Коломойський. Все йшло «по накатаній» до 2008 року, поки не розгорілась світова економічна криза. У міру розростання кризи доходи українських олігархів стали падати, і вони почали скидати «баласт», в тому числі і «свої» футбольні клуби. Так зникли «Дніпро», «Кривбас», «Металіст» і ряд інших клубів.

Скільки заробляють футболісти в УПЛ

Пандемія коронавируса ще більш погіршила і без того незавидний стан переважної більшості українських футбольних клубів. Якщо в кінці нульових, і початку десятих років провідні футболісти топових українських клубів отримували кілька мільйонів доларів (наприклад, зарплата Даріо Срни в «Шахтарі» становила 4,5 млн доларів на рік), то зараз ця цифра залишилася такою ж, але виражається вже не в доларах, а в українських гривнях. Як то кажуть, відчуйте різницю.

Провідні українські клуби платять своїм гравцям приблизно такі зарплати в гривнях:

  • Шахтар - 0,78 - 4,5 млн

  • Динамо Київ - 0,38 - 3,3 млн

  • Ворскла - 0,13-0,26 млн

  • Зоря - 0,13-0,26 млн

  • Маріуполь - 0,15-0,26 млн

  • Олександрія - 0,1-0,2 млн.

  • Десна - 0,03 - 0,15 млн.

  • Львів - 0,07 - 0,15 млн.

  • Олімпік - 0,05 млн.

Якщо ти любиш робити ставки на УПЛ, то повинен знати, що найвищі коефіцієнти знаходяться на Leonbets.

Тут слід враховувати ще один важливий момент. Цифри ці є приблизними, і ніхто «з боку» точно не знає реальну суму, яку отримує футболіст. Багато клубів користуються «чорним налом», виплачуючи «приховані» зарплати своїм гравцям у вигляді різноманітних премій або просто в «конвертах».

Скільки заробляють футболісти в першій лізі

Якщо з заробітками футболістів в УПЛ не все прозоро, то в нижчих лігах ситуація ще більш заплутана і проблемна. Футболісти з команди-середняка першої ліги українського футболу заробляють приблизно в 2-5 разів менше, ніж футболісти команд-середняків УПЛ. Тобто, якщо в Маріуполі, Десні, Олександрії гравці отримують по 100-200 тисяч грн на місяць, то в першій лізі ці цифри будуть коливатися в межах 50-100 тисяч.

Скільки заробляють футболісти в другій лізі

У другій лізі зарплати ще нижче, плюс до цього треба додати той факт, що тут можуть вже виступати напівпрофесійні клуби і навіть клуби аматорського рівня. Тут дуже багато залежить від спонсора команди. Якщо такий є, все залежить від його фінансових можливостей і амбіцій. А ось варіативність в зарплатах дуже велика, від 5-10 тисяч до 50.

Аматорський  рівень

Аматорський рівень футболу передбачає, що футболісти не заробляють на грі в футбол, власне, цим і пояснюється поняття «аматорський».

 

 

 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору