Новини ліги

Приклад для наслідування: «Шахтар» - чемпіон України, а Луїш Каштру - геніальний тактик та психолог

07:00, 26 червня 2020

ФК "Шахтар" у своєму чемпіонстві зробив ставку на молодь

Фото: shakhtar.com


Приблизно рік тому Луїш Каштру став тренером донецького «Шахтаря». Тоді багато експертів скептично поставилися до призначення португальського фахівця, але зараз, коли «гірники» вчергове завоювали чемпіонський титул в Україні, ситуація кардинально змінилася. Що говорити, якщо навіть коефіцієнти, представлені на сайті https://gg.bet/ru/football, свідчать про домінування «Шахтаря» на внутрішній та міжнародній арені. У чому ж причина подібного успіху?

 

Грамотні тактичні перелаштування

З першого дня роботи в донецькому клубі Луїш Каштру зарекомендував себе з найкращого боку. Спочатку його дії виглядали не зовсім обдуманими, однак на тривалій дистанції неординарні тактичні маневри призвели до позитивного результату. Варто відзначити, що саме португальський фахівець навчив «гірників» грати за схемою 4-3-3, яка раніше використовувалася наставниками донецької команди вкрай рідко. Щоправда, попри певний ризик, Каштру все ж використовував системний підхід, планомірно награючи потрібну формацію. Звичайно, іноді португалець використовував і більш захисне розшташування на футбольному полі, проте жодного разу не відмовився від своєї початкової стратегії.

Ставка на молодих футболістів

Португальський фахівець вміє знаходити спільну мову з юними талантами, на відміну від багатьох колег по цеху, тому молоді футболісти «Шахтаря» отримували достатньо ігрової практики, навіть у важливих матчах. Більш того, наставник «гірників» відразу визначив, на кого з молодих гравців можна розраховувати. До групи "обраних” увійшли: Анатолій Трубін, Валерій Бондар, Маркос Антоніо, Манор Соломон, Тете, Додо і Олександр Піхальонок. Всі перераховані вище виконавці зробили свій внесок в загальний успіх донецького клубу, а хтось -  привернув до себе увагу скаутів провідних європейських команд. Зокрема, молодий голкіпер Анатолій Трубін вже на початку наступного сезону може підписати контракт з «Бенфікою», якщо португальці запропонують «Шахтарю» гідну суму компенсації за перехід футболіста.

Луїша Каштру. Фото: shakhtar.com


Психологічна підготовка

Існує думка, що хороший тренер повинен бути не тільки стратегом, а й психологом. Поглянувши на роботу Луїша Каштру, складно сперечатися з цим твердженням. Тільки результати донецької команди вже говорять багато про що. "Гірники" кілька разів забирали собі важливі залікові пункти, забиваючи м'ячі на останніх хвилинах поєдинків. В результаті «Шахтар» дістався до 1/8 Ліги Європи, залишивши за бортом турніру “Бенфіку”. При цьому українська команда могла б давно втратити обличчя, але у вирішальні моменти саме тренер брав на себе роль лідера. І нехай він не забивав м'ячі, зате ухвалював правильні рішення в критичних ситуаціях, випускаючи на поле гравців, які відзначалися різними результативними діями.

 

Пресслужба ПФЛ




ТЕГИ: ШАХТАР
Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору