Новини змагань

Увага інфраструктурі: 11 клубів Ліги отримають оновлені стадіони

14:45, 28 лютого 2019

Чимало клубів змагань ПФЛ займаються оновленням власних арен

У Миколаєві відкрито нове поле. Фото: прес-служба МФК "Миколаїв"


Менш ніж за місяць, 23 березня, матчами у Першій лізі відновлюється весняна частина змагань ПФЛ сезону 2018/19. Уже цього року чимало клубів зможуть отримати оновлені арени. У Першій лізі це «Інгулець», «Рух», «Миколаїв», «Колос», «Прикарпаття». У Другій – «Верес», «Кристал», «Полісся», «Нікополь», вінницька «Нива», «Кремінь». Прес-служба ПФЛ вирішила проаналізувати, які саме стадіони отримають нове життя уже найближчим часом.


Про реконструкцію стадіону «Авангард» заговорили відразу після відродження у Рівному професіонального футбольного клубу «Верес». Клуб отримав нове життя влітку 2015-го, уже в перший сезон «червоно-чорні» вийшли з другої в першу лігу. А стадіон був майже в аварійному стані. Самі рівняни називали головну футбольну арену Рівненщини не інакше як - «Колізей».

Два роки тривав процес створення проекту і його експертизи у відповідних органах. Зрештою було оголошено тендер, на якому перемогла будівельна фірма «Фіалка». Вона, до слова, є офіційним спонсором Народного клубу «Верес».

Як обіцяють у Рівному вже незабаром мають початися роботи з реконструкції. А влада міста запевняє, що гроші на реконструкцію теж є. Тим більше, що допомогти обіцяють й з державного бюджету. Згідно із зазначеною на сайті "ProZorro" інформацією, роботи виконавець повинен завершити до 25-го травня 2021-го року.



Стан стадіону у Херсоні залишає бажати кращого, але і тут очікується поліпшення. Ще наприкінці 2018 року розпочалася реконструкція одного з секторів (№21) центрального стадіону “Кристал”, який після завершення робіт вміщуватиме 560 глядачів, наразі завершується монтаж індивідуальних пластикових сидінь. Вартість робіт склала близько 500 тис., гривень.

У 2019 році Херсонська міська рада передбачила  два мільйони гривень на реконструкцію стадіону, що дозволить привести до ладу ще чотири сектори. Після завершення всіх запланованих робіт місткість стадіону збільшиться удвічі та становитиме 6800 місць.

Усі роботи заплановано провести у 2019-му році.



Про початок реконструкції було оголошено у 2011 році. Планувалося провести ремонт західної трибуни, яка не була аварійною. У грудні 2013 року урочисто відкрито оновлений легкоатлетичний манеж, що знаходиться під трибуною. Через відсутність гідроізоляції трибуни манеж почав руйнуватися. У 2015 році продовжено реконструкцію західної трибуни, було проведено ремонт зовнішньої частини і встановлено пластикові сидіння.

Улітку 2016 року знесено аварійні трибуни, таким чином на стадіоні залишилася тільки відновлена західна трибуна. В листопаді 2017 року оголошено, що на стадіоні буде встановлено систему автоматичного поливу поля, підігрів поля, освітлення, інформаційне табло та накриття західної трибуни. У зв'язку з цим відкриття стадіону відклали на 2018 рік.

Проте, восени 2018 року почали встановлювати конструкцію для накриття західної трибуни, а також розпочали монтаж північної трибуни. Це дозволило збільшити кількість глядацьких місць до 6,5 тисяч. Відповідно, не вкладаючись у терміни, відкриття стадіону відклали на 2019-й рік.

Влада Житомира запланувала у бюджет більше сотні мільйонів гривень на реконструкцію стадіону. Через Державний фонд регіонального розвитку виділено 70 млн грн., а 30 млн – дає область.

На сьогодні на стадіоні вже встановлено близько 50% накриття над західною трибуною, повністю застелено газон, працює система поливу та підігрів поля. Продовжуються роботи з реконструкції північної трибуни, яка додає ще 1490 місць. Уже повністю закінчено роботи на західній трибуні, загальна кількість місць на якій складає 5000 тис. А також залишається відкритим питання щодо поставки освітлювальних приладів та їх встановлення.

Загалом, стадіон має відповідати високому рівню та, навіть, зможе приймати матчі української Прем’єр-ліги уже у 2019-му році.




У серпні 2018 у Петровому почали зводити нову, суто футбольну арену, на якій можна буде проводити матчі єврокубків, адже будується вона за консультативної допомоги ФІФА.
«Стадіон вміщуватиме приблизно 7000 глядачів. Будували його за англійським стилем, тому якщо треба буде розширити арену, буде змога зробити другий ярус. Вже цього літа планується завершити будівництво клубної арени, а в сусідній Володимирівці, де розташований офіс Інгульця, ще двох штучних полів стандартних розмірів і одного - з натуральним покриттям», - сказав президент клубу Олександр Поворознюк клубній прес-службі.
За його словами підігрів газону буде зроблено методом теплих полів. «Напевно, це буде перше поле в Україні, а можливо і у світі, яке зроблено за такою методикою. Сам газон хочемо постелити навесні, адже земля повинна максимально влежатися», - підкреслив Поворознюк. Новий стадіон «Інгулець» очікуємо вже у 2019-му.

 


Триває реконструкція Центрального міського стадіону в Миколаєві. Вже відкрито тренувальне поле із натуральним покриттям, а також тренувальний майданчик зі штучним покриттям. Виділено кошти на повну заміну газону основного поля, роботи по якому уже розпочато. Орієнтовне закінчення робіт - травень-червень 2019 року.



Глядацькі трибуни майже на тисячу місць, електронне табло, підтрибунні приміщення, а найголовніше — трав’яний смарагдовий газон. 19 жовтня 2014 року у селищі Ковалівка Київської області відбулась непересічна подія — відкриття нового сучасного стадіону «Колос». Його було заново побудовано на місці старої арени. Тепер же стадіон очікують чергові зміни.
За чотири роки «Колос» зумів значно покращити власні спортивні результати і вже цього сезону претендує на підвищення у класі аж до УПЛ. Тому питання про покращення рівня стадіону на часі.
Уже стартувала чергова реконструкція стадіону, і до літа 2019-го стадіон має значно змінитися. Він відповідатиме не лише вимогам УПЛ, а й здатний буде приймати матчі рівня УЄФА. В усякому разі, про це заявило керівництво клубу наприкінці минулого року. Що ж, чекаємо!



Нещодавно на баланс клубу передано міський стадіон імені О.Куценка. Реконструкція проходитиме протягом 2019-2020 рр. – трибуни, газон, адміністративні будівлі отримають новий вигляд.



За інформацією прес-служби ПФЛ на модернізацію стадіону «Рух» можуть виділити близько 50 мільйонів гривень, вони будуть направлені на реконструкцію трибун. У 2019-му планується ці роботи  закінчити. Загальна місткість стадіону складатиме 14 200 глядачів. Станом на сьогодні вона складає 6 200 глядачів, до експлуатації допущено одну трибуну. Однак, слід зазначити, що ці плани лише в проекті.



Президент футбольного клубу "Рух" Григорій Козловський повідомив про те, що його клуб змінить місце проведення поєдинків навесні 2019-го. "Зараз "Рух" переїжджає до Львова, - сказав керівник винниківського клубу цього міжсезоння. - Це пов’язано з тим, що на головному полі стадіону імені Богдана Маркевича у Винниках розпочинається реконструкція. Наступні офіційні поєдинки проводитимемо на "Скіфі" та "Україні". А через певний період побудуємо і свою власну арену у Львові. Є вже щодо цього певні плани та напрацювання. Але поки що я їх не оприлюднюватиму».



Згідно з Планом стратегічного розвитку Вінниччини на 2019-2021 роки на території області планується спорудити 38 футбольних полів зі штучним покриттям та п’ять спорткомплексів. На розвиток спортивної інфраструктури регіону планується реалізувати 109 проектів вартістю 601 мільйон гривень. Але поки центральний стадіон, де свої матчі проводить вінницька «Нива», не включений у цей план.

До речі, Центральний стадіон у Вінниці востаннє був реконструйований у 1980 році. За інформацією прес-служби ПФЛ згідно з планом розвитку міста реконструкцію стадіону заплановано аж на 2021 рік, для чого виділять кілька сотень мільйонів гривень.



За повідомленням прес-служби Полтавської ОГА з обласного бюджету виділено 13 мільйонів гривень на облаштування двох полів зі штучним покриттям. Одне з них буде постелене у Кременчуці на «Кремінь-Арені». Закінчення робіт планується в червні 2019 року.

За кілька років клуб може отримати стадіон з натуральним покриттям. Проект оновленого стадіону «Кредмаш» уже в березні має бути затвердженим після проходження всіх необхідних експертиз. Початок реконструкції може стартувати уже цього року, фінансування заплановане з міського бюджету. Термін виконання за різними підрахунками може складати три роки.

 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору