Новини ЗМІ

Тренерський ракурс. Костишин і Тлумак найкращі тренери 20 туру змагань ПФЛ

16:00, 2 грудня 2021
Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру змагань ПФЛ сезону 2021/22
Фото: facebook.com/fcpodillya

За регламентом сезону в Першій лізі під загрозою прямого вильоту чотири команди, в стикових матчах вимушена буде відстоювати своє місце в дивізіоні ще одна – п’ята знизу. Це зумовлює величезну конкурентність, інтригу та напруження боротьби в нижній частині таблиці.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер хмельницького Поділля Віталій Костишин. Його підопічні обіграли житомирське Полісся (2:1 на чужому полі), зимуючи на високому восьмому місці.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Від 1960 року невелика перевага в історії полісько-подільського дербі на стороні житомирян (+34=25‒27), і хоча в новітні часи між суперниками рівність, в останніх протистояннях успішнішими були хмельничани. Зважаючи на щільність в середині таблиці, цей матч міг дуже багато дати обом командам, і виграли його саме гості – вперше за шість турів піднявшись в верхню половину таблиці Першої ліги.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Свої втрати були в кожної з команд, і їх можна вважати суттєвими. Через травми та хвороби в господарів випали фланговий захисник Власюк і вінгер Янаков, у гостей – центральний півзахисник Ліповуз і атакувальний півзахисник Костенко. Вважаємо, що обидві команди, хоча й втратили важливих для себе гравців, були все ж у боєздатних складах.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (2:1 з «Краматорськом») подоляни провели лише одну зміну в стартовому складі – замість атакувального півзахисника Островського вийшов центральний захисник Воловик. Повернення ветерана дозволило суттєво змінити тактику (див. нижче), а також додати надійності та керованості редутам.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Відразу відзначимо, що «Поділля» підготувало для господарів кілька сюрпризів. Матч проти житомирян гості почали в формації 3-4-3 (5-4-1 у фазі гри без м’яча), а під час матчу, коли суперник відігрався, тренерський штаб провів кілька замін на посилення атакувального тиску. Таким чином, гості догравали після 5-4-1 у 4-5-1. «Поділля» витримало запропонований суперниками темп, зберегло сили після тривалої гри «другим номером» і в останні хвилини виглядало свіжішим за поліщуків, вирвавши перемогу.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це друга перемога поспіль після осічки в матчі з одним із аутсайдерів – «ВПК-Агро». Хоча хмельничани, як дебютанти турніру, значно переконливіше грають вдома (18 очок із 26 – на рідному стадіоні), варто відзначити, що команда по ходу чемпіонату значно додала в грі на виїзді. Та проявила тактичну й стильову гнучкість, хоча загалом спеціалізується на тривалому володінні м’ячем і комбінаційній грі в дрібний і середній пас.
 
Лауреат 20-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Віталій Костишин («Поділля» Хмельницький)
Середній бал – 4,6



Доля «зимового чемпіонства» в північно-західній групі вирішувалася на легендарному стадіоні «Україна». Якби виграли гості, зимували б третіми, тоді як Карпати поступилися б лідерством «Лівому берегу». Проте «Діназ» не зміг вдруге в сезоні переграти львів’ян.
Фото: facebook.com/karpaty.lviv

Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер львівських Карпат Андрій Тлумак. Його підопічні завдали поразки вишгородському Діназу (2:0 на своєму полі), завоювавши звання «зимового чемпіона» Групи «А» Другої ліги на проміжному етапі.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Це був матч за перше місце в Групі «А» ‒ причому, «Карпати» підійшли до нього зі вражаючою виграшною серією, а «Діназ» (разом із ЛНЗ) був єдиним у чемпіонаті, кому вдавалося відібрати у них очки. Цього сезону вишгородці виграли з мінімальним рахунком, а в минулому чемпіонаті двічі обіграли попередні, класичні, «Карпати» (Львів) з різницею в три голи.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 3
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Господарі в цілому підійшли до центрального матчу в бойовому складі (нюанси стосувалися, більшою мірою, гравців ротації та запасних), а от у «Діназа» були суттєві проблеми зі складом. Через дискваліфікацію не могли зіграти захисник Помазан, півзахисник Бриженко та нападник Майборода. До того ж, захворів досвідчений півзахисник Старенький і на фоні недавньої хвороби грав лідер середньої лінії Чепурненко.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (3:0 в гостях у АФСК Київ) тренерський штаб львів’ян провів дві зміни в стартовому складі ‒ замість Повалія та Тітуніна вийшли Приймак і Заставний, що призвело до змін у лінії захисту та опорній зоні. Сучасні «Карпати» активно використовують універсалізм гравців (приміром, вінгер Галенков грає латераля, а досвідчений правий фулбек Заставний активно використовується на протилежному фланзі).
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Задля кращого використання швидкісних і технічних даних своїх лідерів «Карпати» грають у цікавій, рідкісній для нашого футболу тактичній формації ‒ 5-3-2/3-4-3. Завдяки цьому господарі зуміли захопити ініціативу та перекрити козирі суперників у центрі поля (тим більше, їхній лідер і найкращий бомбардир Чепурненко перебував у ненайкращих кондиціях), а награний скілл стандартів дозволив львів’янам здобути важливу перемогу.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це 13-та поспіль перемога львівських «Карпат» ‒ найкраща виграшна серія в Другій лізі за останні п’ять років і одна з семи найбільш тривалих за всю історію турніру. «Карпати» виграли всі дев’ять матчів у чемпіонаті на своєму полі (тільки вони й «Лівий берег» не втрачали очок вдома). Зимувати підопічні Тлумака будуть на першому місці – при настільки якісній конкуренції в дивізіоні.
 
Лауреат 20-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі: 
Тренер туру – Андрій Тлумак («Карпати» Львів)
Середній бал - 4,6
 
Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua



Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору