Новини змагань

ФК Суми: нова історія футбольного міста

10:10, 1 серпня 2021

Пресслужба ПФЛ представляє клуби-новачки Другої ліги 2021/22

Фото: facebook.com/sumy.footballclub


Відразу 12 команд поповнили змагання Другої ліги під час цього міжсезоння. Дуже різні клуби, кожен – зі своїми завданнями та пріоритетами, вони готуються до дебюту в сезоні 2021/22. Пресслужба ПФЛ прагне познайомити читачів із новими учасниками змагань ПФЛ. Сьогодні наше інтерв’ю – з менеджментом ФК Суми. Але, передовсім, почнемо з досьє:

ФК Суми

• Рік заснування: 2016 (як LS Group; під нинішньою назвою – з 2020 р.)

• Кольори клубу: біло-сині

• Стадіон: «Ювілейний», м. Суми (вміщує 25 830 глядачів)

Керівництво та тренерський штаб

Директор: Лінник Артем Миколайович

Головний тренер: Куценко Валерій Вікторович

Досягнення ФК Суми:

  • Чемпіон Сумської області 2019, бронзовий призер – 2018 року.
  • Володар Кубка Сумської області 2018, фіналіст – 2019 року.
  • Володар Суперкубка Сумської області 2020, фіналіст – 2019 року.
  • Володар Сумського обласного кубка на честь Заслуженого тренера України М.І. Фоменка 2019, фіналіст – 2017 року.
  • Володар Кубка регіонів Сумщини 2018 року.
  • Володар Кубка Геннадія Свірського 2020 року.
  • Переможець Ліги футбольних клубів Сумського району 2016 та 2017 років.

ФК Суми в інтернеті:

Офіційний сайт: fclsgroup.com

Facebook: facebook.com/sumy.footballclub

Instagram: instagram.com/sumy_fc

Twitter: twitter.com/sumy_fc

Статистика виступів клубу на всеукраїнському рівні:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2020/21

3 (із 12)

22

17

0

5

49:20 (+29)

51

 

1/4

2

1

0

1

2:2

3

Всього

 

24

18

0

6

51:22 (+29)

54

Кубок ААФУ

2019/20

1/16

2

0

0

2

2:8 (–6)

0

2020/21

1/4

4

1

2

1

7:7 (-0-)

5

Всього

 

6

1

2

3

9:15 (–6)

5


 Про завдання, перспективи та клубну філософію нам розповів директор ФК Суми Артем Лінник.

- Ну ось ФК Суми серед учасників Другої ліги. Які враження від складу вашої групи та які переваги для себе вбачаєте від здобуття професіонального статусу?

- Вважаю, що наша група є досить сильною. Команди добре себе проявили ще на аматорському рівні. Думаю, що кожен матч буде цікавий та напружений. Щодо виходу клубу на професіональний рівень, то для нас важливо розвивати молодь. Прагнемо, щоб молоді хлопці прогресували у нашій команді, заявляли про себе і виходили на новий рівень.

Якщо гравці заявлять про себе на професіональному рівні, то до них буде прикутий інтерес з боку більш іменитих клубів. До того ж, важливо, що зараз матимемо змогу підписувати професіональні контракти.

- Часто вболівальники цікавляться: ваш клуб має якесь відношення до колишнього ПФК Суми?

- Єдине, що об’єднує нас з колишнім клубом – це фанати, які всією душею вболівають за розвиток футболу у місті. Хочу віддати належне вболівальникам, які весь шлях проходять разом з командою. В іншому ж це зовсім різні клуби.

- Хто стояв біля витоків клубу?

- Закладав перший камінь у створення клубу колишній президент ФК Суми Геннадій Дем’яненко. Саме він починав з дитячо-юнацького футболу і дійшов разом з командою до чемпіонату серед аматорів. Він був ініціатором створення клубу.

Коли вийшли на аматорський рівень, то клубу почала допомагати міська влада. Зараз у нас форма власності - комунальне підприємство, і за це хочеться подякувати міському голові, депутатському корпусу та всім причетним. Цей шлях непростий, але, впевнений, що разом зможемо вивести клуб на новий рівень.

- У структуру вашого клубу входить дитячо-юнацький футбол?

- У нас є власна дитячо-юнацька спортивна школа ФК Суми. У цій школі займаються діти п’ятьох різних вікових категорій. Вони базуються на сумському стадіоні «Авангард». Фінансує дитячу-юнацьку спортивну школу міська рада.

- Чому вирішили призначити головним тренером чинного гравця Валерія Куценка і чи не було бажання такого майстерного півзахисника залишити й на полі?

- Валерій дуже допоміг нам як гравець, а зараз він повністю справляється з тренерською роботою. Не хотіли, щоб він був граючим тренером, адже вважаю, що необхідно зосередитися на чомусь одному. Вважаю, що у Куценка є великий потенціал для прогресу. Думаю, що з цим тренером у нас все вийде.

- Не можна не звернути увагу, що низка досвідчених гравців на чолі з найкращим бомбардиром Аматорського чемпіонату України Шавріним уже в інших клубах. Наскільки задоволені роботою на трансферному ринку?

- Деякі гравці, які протягом року виступали за нашу команду на аматорському рівні зараз перейшли в інші колективи. Проте, вважаю, новачки зможуть повноцінно замінити їх. На жаль, було дуже мало часу для проведення повноцінних зборів, заявки гравців. Однак, думаю, що нам вдалося за рахунок контрольних матчів, тренувального процесу підготуватися до сезону.

Фото: facebook.com/sumy.footballclub


- Які завдання ставите на дебютний сезон?

- Розуміємо, що Друга ліга набагато відрізнятиметься від аматорського футболу. Є низка чинників, які впливають на результат та тренувальний процес. Наша мета – набратися досвіду на професіональному рівні. Це стосується як тренерського штабу, так і гравців. Конкретних турнірних завдань поки що не ставимо. Крок за кроком рухатимемося вперед.

- Чи є в обласному чемпіонаті гравці, які можуть допомогти команді у Другій лізі?

- Безумовно, є гравці, на яких варто звернути увагу. Проте, молоді і перспективні гравці хочуть відразу отримати всі найкращі умови. Хлопці не розуміють, що лише щоденною роботою можна досягнути якогось успіху. Думаю, що через деякий час вони зрозуміють, що настав час перейти на професіональний рівень. Поштовхом до цього рішення буде гра нашого клуба, ажіотаж з боку вболівальників. Думаю, що також на їхнє рішення вплине атмосфера стадіону «Ювілейного».

- Чи не буде проблем із розподілом стадіону «Ювілейний» між різними клубами, адже відразу кілька представляють Сумську область і прагнуть грати в обласному центрі?

- Тут варто відзначити, що клуби та ПФЛ перед сезоном обмінялися офіційними листами й при жеребкуванні календаря змагань цей фактор було враховано. На даний момент Альянс та Суми розвели по вихідних днях, щоб на газон стадіону було менше навантаження. Наприклад, у нас буде виїзна гра, а в Альянса – домашня. У такому режимі жодних проблем не буде.

 

Пресслужба ПФЛ




ТЕГИ: СУМИ
Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору