Новини змагань

Кіпер "Оболоні" Литвиненко: після кількох сейвів відчув упевненість у своїх силах

07:00, 25 жовтня 2020

Герой восьмого туру у Першій лізі Василь Литвиненко розповів про перемогу Оболоні-Бровар над Агробізнесом (1:0) у межах восьмого туру Першої ліги, а також поділився емоціями від своєї  дебютної гри у сезоні.

Фото: fc.obolon.ua


- Хочеться подякувати всім, хто слідкував за моєю грою, аналізував і визнав мене найкращим у турі, - говорить 29-річний воротар Оболоні. - Якщо відверто, не очікував, що здобуду перемогу у цій почесній номінації. Особисті досягнення — приємний бонус, а результати команди для мене на першому місці. Нам потрібно було перемагати. Задоволений, що свою першу гру у сезоні провів на рівні і допоміг команді перемогти. Суперник нас переважав, але головне, що змогли здобути три залікових пункти.

- Як на команду вплинула зміна головного тренера? За такий короткий проміжок часу вдалося зрозуміти футбольну філософію Павла Яковенка?

- Павла Яковенка призначили напередодні матчу з Агробізнесом. Він лише три дні тренував команду і досконально не вивчив потенціал кожного футболіста. Тренеру потрібен час, щоб передати гравцям своє бачення футболу, змінити тактику. Навіть за місяць складно провести кардинальні зміни у команді. Яковенко — досвідчений тренер, який знає свою справу. Думаю, що у нього,і,зрозуміло ж, у нас все вийде.

- Наскільки несподіваним для вас стало його призначення головним тренером?

- Футболісти мають тренуватися, прогресувати з кожним днем і приносити команді перемоги. Немає різниці, хто команду тренує. Якщо не працюватимеш, не викладатимеся на максимум, то за будь-якого тренера не матимеш ігрової практики. Звісно, мені приємно, що команду тренуватиме спеціаліст такого класу, з яким працював ще у молодіжці. Проте, все залежить від моєї роботи.

- На чому акцентував увагу тренерський штаб перед грою? Швидкий забитий м'яч входив у ваші плани?

- Для нас було важливо у перші 15-20 хвилин зіграти надійно у захисті, не пропустити.  Якщо забиваєш на початку зустрічі, то це завжди позитивно впливає на команду, додає впевненості у власних силах. Чудово, що нам вдалося не пропустити і водночас забити швидкий м'яч.

На теоретичних заняттях розібрали сильні та слабкі сторони Агробізнеса. На жаль, не все вдалося втілити у життя, але головне — результат на табло.

Фото: fc.obolon.ua


- На гру з Агробізнесом виходили з подвійною мотивацією, адже прагнули проявити себе перед новим тренерським штабом?

- Хотіли показати свої найкращі якості, зарекомендувати себе з кращого боку перед новим тренерським штаб. Грати проти одного з лідерів чемпіонату завжди непросто, але це нас додатково мотивувало. Думаю, що змогли досягти результату за рахунок бажання та самовіддачі. Розуміли, що відступати нікуди, необхідно перемагати.

- Те, що гру перенесли з Волочиська до Києва, стало додатковим плюсом для вас?

- Не думаю, що у сьогоднішніх реаліях це відіграє ключову роль, адже граємо за порожніх трибун. Вболівальники приходять нас підтримувати, але вони стоять за межами стадіону. Немає такої атмосфери, яка була раніше. Звісно, вдома краще грати, адже можна зберегти сили, які ми витрачаємо на переїзди. 

- Напевно, неможливо переоцінити для команди значення перемоги у грі з Агробізнесом?

- Дійсно, ця перемога додала впевненості команді у своїх силах. Для тренерського штабу також було важливо перемогти у своєму першому матчі. Підходили до матчу не в найкращому гуморі, адже результати команди не радували. Відзначу, що у колективі завжди панувала хороша атмосфера. Всі працювали над вдосконаленням своєї гри, не опускали руки. На полі не було байдужих гравців, всі викладалися по-максимуму.

- Погоджуєтеся з тим, що результат матчу кращий за якість гри, яку продемонструвала команда?

- Всі, хто бачив матч скаже, що Агробізнес грав краще. Це потрібно визнати і працювати над вдосконаленням своєї гри. Фортуна була на нашому боці.

Чудово, що мені вдалося у цьому матчі проявити себе, допоміг команді втримати перемогу. Я просто виконував свою роботу. Після декількох сейвів відчув впевненість у власних силах. Коли воротар впевнений у собі, то йому складно забити. Після матчу партнери по команді привітали, сказали, що потраплю у збірну туру (посміхається).

- Ви не отримували достатньо ігрової практики. У вас є пояснення цьому?

- Три сезони очікував на свій шанс. Колишні тренери команди вирішили, що я програю конкуренцію. Назарій Федорівський грав на високому рівні, майже не помилявся. Йому довіряли і він скористався своїм шансом. Тренерам не було сенсу змінювати основного голкіпера, адже він приносив користь команді.

- З якими емоціями виходили на дебютну цього сезону гру?

- Зрадів від того, що нарешті отримаю шанс проявити себе. Для мене було важливо зіграти після такої тривалої паузи. Тільки перед виходом на поле дізнався, що саме мені довірили місце у воротах. Задоволений, що своєю грою зміг віддячити тренеру за довіру.

- На вашу думку, у чому причина невдалого старту сезоні для Оболоні?

- Це більше питання до тренерського штабу. Наче й грали непогано, але багато м'ячів пропустили наприкінці матчів. Не завжди результат відповідав якості гри. У матчі з тернопільською Нивою переважали суперника, але на останніх хвилинах двічі пропустили. Необхідно проаналізувати свої помилки і рухатися далі.

- Наступний матч з Кристалом. Вдома треба обов’язково брати три очки?

- Необхідно намагатися перемагати у кожному матчі. Якщо не ставити максимальних завдань, то навіщо тоді виходити на поле? Кристал зараз на останньому місці, але це не означає, що нам буде легко. Прохідних матчів немає у Першій лізі. Вважаю, що на таких суперників необхідно виходити з подвійною мотивацією, адже Кристалу вже немає чого втрачати, вони боротимуться до кінця. Команда має кваліфікованого тренера. Маємо зіграти сконцентровано, тоді досягнемо результату.

Бліц

Народився у Києві

Вихованець футбольної школи Зміна-Оболонь

Перший тренер — Матієнко Григорій Сергійович

Улюблені голкіпери — Навас, Нойєр, Облак, Касільяс. Складно виділити когось одного, адже в Україні та Європі багато кваліфікованих голкіперів.

Улюблена команда — мадридський Реал. За кого вболівав у матчі з Шахтарем? Звісно, за українську команду, дуже радий, що ми виграли.

Футбольна мрія — на сьогодні прагну допомогти Оболонь-Бровар підвищитися у класі. Хочу спробувати свої сили у Прем'єр-Лізі.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору